20 Април 2024 г. Събота

2 години условно за шефа на пицарии "Виктория"

2016-10-04 06:57:45

Условна присъда от 2 години получи собственикът на пицарии "Виктория" Георги Илиев заради смъртта на сина на шефа на ДАНС Димитър Георгиев - Юлиян.

Решението е на Софийски градски съд. Бизнесменът ще бъде лишен и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 2 години.

Георги Илиев беше признат за виновен в това, че на 2 април 2014 г. при ляв завой на столичния бул. "Симеоновско шосе" с мерцедеса си не е пропуснал идващия отсреща с мотоциклет Юлиян Димитров. При катастрофата 20-годишният Юлиян загина на място.

Илиев ще трябва да плати и разноските по делото - над 4000 лева. 

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок. Днес съдът отмени и мярката „подписка“ на Илиев.

Припомняме, Илиев бе обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. По време на процеса стана ясно, че 20-годишният не е имал право да кара мотор „Ямаха”, скоростта, с която се движил е била над разрешената, акръвните проби показаха употреба на марихуана.

При инцидента бизнесменът не е бил под влиянието на алкохол или наркотици.

След трагедията в медиите се появиха публикации, че Илиев е съученик на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, а негов заместник в МВР бе Димитър Георгиев.

И двете страни в процеса отказаха коментар след обявяването на решението на съда, но пред медиите застанаха техните адвокати.

„Най-важното в процеса е, че си е отишъл абсолютно ненужно и безсмислено един млад човек“, коментира защитникът на Георги Илиев - адвокат Явор Нотев. Той прогнозира, че с този процес няма да се сложи край на това, което се случва по пътищата и което конкретно се случва с водачите на мотоциклети.

„Не може цената на един млад живот да бъде измерена в наказания лишаване от свобода условно и лишаване от право да се управлява. Нищо не може да върне Юлиян“, коментира Нотев. Той подчерта, че няма справедлива присъда и майката на Юлиян е казала именно това - каквото и да бъде наказанието, то няма да й върне детето.

В същото време, наред с броя жертви, от другата страна има хора, чийто живот се променя. Такъв е случаят с Георги, който не е излязъл през този ден, за да става подсъдим, за да отговаря за нечия смърт, коментира адвокат Нотев, който, припомняме, е и кандидат за вицепрезидент на патриота Каракачанов. 
„Неговото участие се предопределя от това, че не е могъл да предвиди, чесрещу него ще излети един мотор със скоростта на снаряд“, коментира защитата. Според адвокат Нотев проблемът трябва да намери решение, защото губим много хора.

„Когато някой се движи със 150 км, при разрешени 50 км/ч, нека да ни позволят да ги пазим тези момчета“, коментира още юристът по повод и вълната от протести на мотоциклетисти, които настояват да бъдат пазени на пътя.

„От водача, който е очи в очи с това камикадзе, се иска да вземе правилното решение – дали да остане на място в същата лента, по която изпреварва мотоциклета, или да избяга вляво, и въобще къде точно трябва да застане, за да спаси и своя, и чуждия живот“, коментира Нотев.

Адвокат Нотев е имал искане за назначаване на експертиза относно изследване на психологичния момент - какво се случва с водач, който вижда срещу себе си такъв излитащ мотор. Съдът е отказал тази експретиза.

Адвокатът на родителите на Юлиян заяви, че най-вероятно ще обжалват присъдата. Според него с оглед личността на бизнесмена Георги Илиев условното наказание е реално, но изпитателният срок трябвало да бъде в максималния размер, смята адвокатът.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати