25 Април 2024 г. Четвъртък

Кеш измама: 10 души с кредити, а не знаят

2016-10-03 12:55:51
Стефанова, която прокуратурата разследва.

Тя е на 33 години, живее в София и преди време е работила във фирма за бързи кредити. Знае, че прокуратурата я проверява, но продължава да тегли кредити с чужди имена.

Говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова съобщи, че всекидневно се получават сигнали от измамени и всеки случай се разглежда отделно.

"В момента сме на фаза досъдебно производство, имаме заподозряна, следим я", увери тя.

Докато прокурорите си вършат своята работа, животът на жертвите на измамницата се променя след кражбата на личните им данни, защото дължат хиляди левове без да са видели и стотинка от тях.

Жена, пожелала анонимност, разказа пред Нова тв, че преди няколко месеца решава да тегли заем, за да си купи нов дом от банката, в която винаги е била коректен клиент. Там научава, че на нейно име са изтеглени три бързи кредити, които не е изплащала, но и няма как да е погасявала вноските по тях, защото не е знаела, че са теглени.

Реално тя е взимала един единствен път такъв кредит, който е изплатила. Предполага, че точно тогава са откраднати нейните лични данни и след това е злоупотребено с тях.

В нейната ситуация е и мъж, който също отказа да се разкрие. На негово име също има три кредита при това с огромни лихви, за които не е и подозирал.

В една от фирмите за бързи кредити дори са му пуснали запис, на който се вижда, че мъж тегли заем от 800 лева  и ползва личните му данни. 

Александър Василев е друга жертва на измама. Той е ползвал бързи кредити, които винаги е плащал. Един ден му се е обадила служителка от фирма, чийто услуги обаче не ползвал. Оказало се, че има кредит и към тази институция.

Бързи кредити се дават и по телефона, при което служителите задават просто няколко въпроса, а Василев пита в коя държава за потвърждение на кредит се ползва линк по мейл.

Според Николай Цветанов, председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, фирмите за бързо кредитиране проверяват много неща, за да установят самоличността на клиентите си.

"Ако някой иска да се представи от негов име, той трябва да направи много отговорно проучване и да разполага с негови лични данни, така че явно говорим за престъпник които съвсем професионално се занимава с това нещо", коментира той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати