29 Март 2024 г. Петък

Бурките бяха свалени! Нинджите на ГЕРБ вбесиха ДПС

2016-09-30 21:48:13
Законът за бурките беше приет окончателно в отсъствието на депутатите от ДПС, които след като няколко пъти се опитаха да отложат разглеждането за закона, накрая напуснаха пленарната зала.

Те обвиниха ГЕРБ, че подкрепят забраната, за да угодят на Патриотичния фронт и така да си гарантират безметежно управление още няколко месеца.

Четин Казак от ДПС упрекна мнозинството, че приема антидемократичен закон, който съдържа разпоредби, довели до спорове в обществото.

Според съпартиеца му Йордан Цонев забраната за носене на бурки не може да става със закон, а с наредби.

"Този закон по същността си засяга религиозен порядък и трябва да се отнасяме малко по-сериозно към такъв тип закони, защото става дума за ислямофобия", коментира той.

Цонев отсече, че този закон е израз не само на предизборни пазарлъци в управляващата коалиция, но и петни европейското лице на ГЕРБ.

Шефът на комисията по вероизповеданията Красимир Велчев от ГЕРБ припомни, че законът е подкрепен и от Главното мюфтийство.

Депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих, който е мюсюлманин и с иракски корени, настоя, че бурката не е религиозно облекло, а и забрадката в исляма също е спорна.

"Бурката е резултат от икономическия бум на ислямската империя, когато има много робини, които се връщат на арабския полуостров и заради това решават чорбаджийките да се закриват, това е т.нар. нинджа облекло, а робините - да са открити от пъпа нагоре и така са ги продавали по пазарите", разясни той.

Семир Абу Мелих обясни още, че сега бурката е станала униформа за бойците на Ислямска държава, които я използват, за да излизат неразпознаваеми от градовете, че "дори напудрени".

"Пустинните общества и ескимосите се обличат така, защото е много студено. Това облекло няма нищо общо с исляма и с рая, и с религията", настоя Мелих и предупреди, че темата е много деликатна, защото следващата стъпка към жените с облекло "нинджа" е пълната забрана да излизат без мъж на улицата.

Съпредседателят на ПФ и един от основните автори на закона Красимир Каракачанов отсече, че целта е да се ограничат опитите на една или друга политическа сила за насаждане на омраза, както и да се намали опасността от тероризъм.

"ВМРО има хиляди българи мюсюлмани в своите редици, но този закон е насочен и за да предпази българските мюсюлмани от това, което външни фактори се опитват да правят – да ги разделят и настройват спрямо останалото население", коментира воеводата.

Според Закона за носенето на облекло, покриващо или скриващо лицето, както е цялото наименование на закона за бурките, за напълно скрито лице се считат случаите на използване на покривало или дрехи за цялостно покриване на главата и лицето, включително устата, очите, косата и ушите, независимо от наименованието на съответната дреха и покривало. Частично скрито лице е, когато се виждат само очите.

Закриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви.

За първо нарушение на забраната глобата е в размер на 200 лв. За всяко следващо нарушение глобата е в размер на 1500 лв. и лишаване от социални помощи за три месеца, ако нарушителят получава такива. Контролът по закона се осъществява от МВР и от кметовете.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати