29 Март 2024 г. Петък

8600 българи в чужбина искат да гласуват; Борисов: По 1 млрд. лв. на година слагаме за саниране

2016-09-30 06:48:19

ООН. 

"Труд":

Русия поиска разяснение от България за кандидатурата на Кристалина Георгиева

Русия поиска разяснение от България за писмото, с което страната ни номинира Кристалина Георгиева, съобщи електронното издание UN Report. Поискано е пояснение на използвания израз „единственият кандидат на България“.

На практика Русия временно е спряла разпространението на писмото с номинацията, а това означава, че Кристалина Георгиева не може да бъде изслушана от ООН. „Каквито и пояснение да са нужни, страната ни вече ги е направила“, увериха от МВнР.

Според UN Report Венецуела и Уругвай също са поискали разяснение за номинацията на Кристалина Георгиева.

 

Джихадизъм. 

"24 Часа":

Психиатри изследват ислямиста Джон

Вменяем ли е 21-годишният Иван Захариев, чието австралийско име е Джон, и може ли да участва в делото за тероризъм, по което е обвиняем? Отговор на този въпрос ще дадат вещи лица по психиатрична експертиза, която ще бъде готова във вторник, стана ясно в Софийския апелативен спецсъд. В първоначалните експертни заключения пишело, че Иван напълно осъзнавал постъпките си и е вменяем. Младият мъж бе окован с белезници миналата седмица в София, защото се учил да стреля с пистолет и автомат, за да се включи към силите на “Ислямска държава” в Сирия. “Когато стрелям по мишени, си представям живи хора”, казвал той. Освен това разследващите от спецпрокуратурата открили и религиозна литература в дома на баща му Светломир Захариев в столичния кв. “Хаджи Димитър”.

 

Саниране. 

"Монитор":

Борисов: По 1 млрд. лв. на година слагаме за саниране

Премиерът инспектира нова система за боклука в Луковит за 22,3 млн. лева
Средно по 1 млрд. лева на година заделяме за саниране. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който бе в Луловит за откриването на саниран блок, а преди това и на новата система за управление на отпадъци.„Докато ние управляваме, тези пари ще ги осигуряваме… Нито някой ще ви взима жилищата, нито ще ви вдигат данъците. Правим го не за да тормозим хората, а градовете да изглеждат по друг начин”, категоричен беше министър-председателят и допълни, че до края а тази година около 1 млрд. лева ще бъдат вложени в програмата.„Тези пари са събрани от контрабандистите и от това, което се крадеше”, обясни Борисов. По думите му, в момента се работи по 900 жилищни сгради, още 4500 чакат включване в програмата.
Той изтъкна, че санирането на блока струва по-малко от лихвите за два дни, които се плащат по проекта „Белене”. „Ако не бяха Корнелия Нинова и Първанов, всеки два дни можехме да даваме по един блок на българите. С КТБ замина една готова магистрала „Хемус”. Всяко управление е донесло тотална щета на тази държава. Не говоря политически, това са фактите. 1,3 млн. лв. трябва да платим сега за това, което Първанов и БСП 2006 г. са приели за Белене без да подпишат договор”, посочи Борисов.

 

Избори. 

"Дума":

8600 българи в чужбина искат да гласуват

8600 заявления за гласуване на българи в различни държави са подадени до момента в ЦИК. Над 2300 са желаещите да упражнят вота си във Великобритания, повече от 1460 в Германия, а 730 - в САЩ. Заявленията за гласуване в чужбина ще бъдат приемани до 11 октомври, т.е. не по-късно от 25 дни преди деня на изборите. Заявления за гласуване в друго населено място от това на постоянната регистрация в България може да се подаде не по-късно от 14 дни преди изборите в общинските администрации.

Александър Андреев от ЦИк обяви, че за участие в президентските избори досега са регистрирани 11 партии, 5 коалиции и 14 инициативни комитета. Подадени са заявления за 9 кандидатски двойки за президент и вицепрезидент - част от тях са регистрирани, за други тече проверка, съобщи Андреев. За участие в националния референдум са регистрирани 9 партии, 3 коалиции и 22 инициативни комитета. Говорителят на ЦИК припомни също, че крайният срок за регистриране на кандидати за президент и вицепрезидент е 4 октомври т.г., а до 6 октомври ЦИК трябва да обнародва регистрираните двойки в "Държавен вестник".

 

Съд. 

"Сега":

ВСС иска прокуратурата да провери защо НАП не събира вземанията на съдебната власт

Заради бездействие не са събрани 5,4 млн.лв, и са прекратени 8000 дела, твърди председателят на СРС
Висшият съдебен съвет ще сезира прокуратурата заради бездействието на Националната агенция за приходите (НАП) при събирането на вземанията на съдебната власт, съобщава Правен свят. Кадровият орган ще се обърне и към Сметната палата с искане за проверка.
До това крайно решение се стигна, след като години наред публичните изпълнители на практика отказват да събират вземанията, които до април 2015 г. бяха набъбнали на близо 750 млн. лева – сума от неплатени такси, разноски и глоби.
А конкретният повод е писмо от председателя на Софийския районен съд Методи Лалов. В него се казва, че заради бездействието на НАП не били събрани вземания в общ размер на 5 447 115, 57 лв., което е довело до отписването им по реда на чл. 173, ал.2 във връзка с чл. 171 ал.2 от ДОПК. Така изцяло или частично са прекратени 7987 изпълнителни дела на СРС. В писмото на Лалов се казвало още, че "в значителен брой от разпорежданията за прекратяване на производството по принудително изпълнение, макар изпратени до СРС, са посочени и други съдилища, органи на досъдебното производство, ВСС или просто "съдилища" и други, което създава неяснота относно вземанията".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати