29 Март 2024 г. Петък

Не можем да обжалваме арбитражното решение за „Белене”, но сумите подлежат на коригиране

2016-09-29 07:52:23

Решението на арбитража в Женева по делото, свързано с проекта АЕЦ „Белене” не може да се обжалва, но има възможности за корекции по присъдените суми, които България трябва да плати на руската страна.  

Такова е становището на международното адвокатско дружество "White and Сase", дадено в отговор на искане от министър-председателя Бойко Борисов да се оценят възможностите за обжалване на арбитражното решение.       

Решенията на арбитражния съд към Международната търговска камара в Женева са окончателни и задължителни, те не могат да се обжалват подобно на съдебните  решения, посочват от адвокатското дружество.

  • Коригиране или тълкуване на решението съгласно правилника на МТК
  • Обжалване на решението в Швейцария (тъй като арбитражът заседава в Женева)
  • Възражение против принудително изпълнение на решението
  • „В определени случаи решенията могат да се коригират поради технически, аритметически или печатни грешки. Ние сме установили някои положения, които според нас следва да бъдат коригирани съгласно правилника на МТК.” – посочват адвокатите.

    Във връзка с това на 15 юли 2016 г. НЕК е подала искане за коригиране на решението – въз основа на 7 посочени грешки, по което съдът все още не се е произнесъл.

    Адвокатите допълват, че от руската компания „Атомстройекспорт” вече са приели четири от седемте грешки, посочени от НЕК. Всяка от тях ще намали сумата, дължима от българската страна.

    Взето е решение арбитражното решение да не бъде обжалвано в швейцарския съд, тъй като щвейцарското право дава твърде ограничени възможности за обжалване на арбитражни решения и съдилищата в страната рядко признават обжалвания.

    По отношение на третата възможна стъпка – възражение срещу принудително изпълнение на арбитражното решение, адвокатите посочват, че е малко вероятно България да успее да спре подобна процедура.

    Засега от „Атомстройекспорт” прибегне към подобни действия, но се очаква да започне производство за принудително изпълнение по силата на Нюйоркската конвенция за изпълнение и признаване на чуждестранни арбитражни решения.

    Тъй като страната ни е подписала конвенцията, по принцип българският съд би следвало да приведе в сила изпълнението на арбитражното решение.

    „Нюйоркската конвенция посочва ограничени изключения на общото правило за принудително изпълнение на решението. По този начин е малко вероятно, НЕК да може успешно да обжалва принудително изпълнение на решението в България.” – обобщават от "White and Сase".

    Освен това, „Атомстройекспорт” може да поиска принудително изпълнение на решението и в друга държава, в която НЕК има активи.

    източник: news.bg

    Последни новини от категория България


    Новини
    Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
    Новини
    Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
    Новини
    Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
    Новини
    На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
    Новини
    Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
    Последни новини:
    Анкета
        Резултати