18 Април 2024 г. Четвъртък

На Земята не й пука какво вършат хората - тя ще ни преживее

2010-09-20 10:17:05

Тримесечникът „Американски учен”На Земята не й пука дали карате хибрид”. Статията е озаглавена „Какво знае Земята”. Това, което знае според Робърт Лафлин –Повредата”  на тази стара земя е „по-лесна за представяне, от колкото за изпълнение” височината на един голдън ретривър. Около 200 метра – височината на язовир Хувър, са паднали на планетата от Индустриалната революция насам. От края на Ледената епоха е паднал достатъчно дъжд, за да запълни океаните четири пъти; откакто динозаврите са измрели валежите са били достатъчни, за да запълнят световния океан 20 000 пъти. Въпреки това количеството вода на Земята не се е променило значително през геоложкото време.

Лафлин признава, че много „отговорни хора” са разтревожени от повишаването на съдържанието на въглеродния диоксид в следствие от изгарянето на природните ресурси. Според него това увеличение би могло да повлияе на времето, повишавайки температурата с няколко градуса, като правителствата са взели „солидни, макар и неефективни” мерки, за да забавят това затопляне. „На фона на времето, обаче, Земята не се интересува от нито едно от тези правителства и от техните законодателства.”

Купи си хибрид, изключи климатика, изключи щепсела на хладилника, извади зарядното на телефона си от контакта – всички тези действия ще направят резултата точно същия. Някой ден всички природни горива в недрата на земята ще бъдат изгорени. След това, за около хиляда години, Земята ще разтвори повечето въглероден диоксид в океаните. (Океаните са разтворили в себе си „40 пъти повече въглерод, отколкото атмосферата съдържа, което прави 30 трилиона тона или 30 пъти световните резерви от въглища) Разтварянето ще остави концентрацията на въглерод в атмосферата малко по-висока от сегашната към момента. После след хилядолетия, а може би след стотици хилядолетия земята ще прехвърли излишния въглерод в скалите си, довеждайки нивата му във водата и въздуха до положението, в което са били преди човека да се появи на сцената. Това може би звучи на хората като цяла вечност, но за геоложкото време това е само едно мигване.

Изглежда това, което твърди Лафлин е, че „нещо, най-вероятно геоложки регулаторен процес, е фиксирал въглеродните нива преди човека да дойде” със своите спортни коли и компютри. Според някои учени фотосинтезата на растенията е оптимизирала нивата на въглероден диоксид. Но повечето теории, дори и песимистичните, предвиждат диоксидният импулс да бъде последван от вледеняване като това от пред-цивилизационния период.

Лафлин вярва, че хората могат да нанесат трайни вреди на геоложката реалност чрез унищожаването на биоразнообразието – измирането на флората и фауната. Те, за разлика от увеличаването на въглеродния двуокис, са перманентни. Земята не се е променила от измирането на динозаврите. Днес нарушението на биоразнообразието се извършва най-вече заради хората – разрушаване на биотопи, използване на пестициди и др. За да бъде преустановено това изтребване на организмите от страна на човека обаче, ще се наложи населението на Земята да се намали драстично. Което няма да се случи.

Има нещо като патология в климатологията. За да избегнат смесването на фактите и спекулациите, учените, според Лафлин, са „ултраконсервативни”(Те) извършват чудеса от храброст, за да докажат, че светът се затопля сега, че океаните се замърсяват сега, че природните ресурси се изчерпват сега и така нататък, въпреки че тези неща са очевидни в геоложкото време”.

Промените в климата, в геоложките процеси, казва Лафлин, са нещо, което земята е направила „сама, без да се интересува от ничие мнение или разрешение”. Хората може и да са причинили климатични промени, но повечето леденикови периоди са на равни интервали от по 100 000 години. Винаги бавното и стабилно охлаждане е последвано от рязко затопляне като това, което наблюдаваме в наши дни.
Преди шест милиона години Средиземно море е пресъхнало. Преди 90 милиона години е имало алигатори на Арктика. Преди 300 милиона години северна Европа е била пустиня и въглищата са се образували в Антарктика. „Едно нещо знаем със сигурност за тези аномалии, казва Лафлин – хората не са участвали".


източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати