27 Април 2024 г. Събота

Проблемите на България: Безработица и бедност

2016-09-28 16:06:08

Безработицата остава най-големият проблем пред българина. Това става ясно от социологическо допитване на агенция "Афис", реализирано в периода 16-20 септември. Анкетирани са 1200 пълнолетни българи.

Безработицата е посочена като проблем номер едно от 19% от анкетираните, бедността - от 16%, а пенсиите - от 10%.

Два са проблемите, които продължават да тревожат българите все повече и повече: медицинската помощ – 13% и неясните перспективи в живота – 12%. Корупцията и битовата престъпност също са постоянни дразнители, но остават в сянката на социално-икономическите тревоги.

На този постоянен негативен фон, логично, и отношението към водещите обществени и властови институции е негативно. 18% имат доверие на върховния законодателен орган, а 82% нямат. На президента се доверяват 23%, на полицията 34%, на армията 38% и т.н. Съдебната система е на дъното със само 12% подкрепа, показват данните на социолозите.

Дори доверието към Европейския съюз вече преминава в отрицателната част от скалата – 44% му се доверяват, а  56% са на обратното мнение.

Особено бърз спад на доверието бележи армията (38% доверие или с 11% по-ниско, в сравнение с месец май), полицията (34% или -7%), местната власт (40% или -8%), президентът (23% или -6%). В първите два случая промяната е свързана с нарастващото безпокойство за националната сигурност.

Социолозите от "Афис" отбелязват, че България не е голямо изключение в тенденцията за делегитамация на институциите. Подобно понижение на доверието в основни институции се наблюдава в повечето от европейски страни.

Средната оценка на работата на правителството по шестобалната система (от 2 до 6) е 3,69. Средната оценка за дейността на президента Плевнелиев към края на мандата му е 3,03.

От цели 11 направления в изпълнителната власт българите са оценили с положителна оценка едва едно - усвояването на европейски фондове.

Най-ниска е оценката за здравеопазването, изплащането на пенсиите, защитаването на правата на работниците.

Нараства общественото безпокойство и по повод на заплахите за националната сигурност, свързани с кризата с бежанците, което поддържа допълнително необратимия процес на на топене на доверието в кабинета, констатират социолозите.

Снимка: Афис 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати