20 Април 2024 г. Събота

Вероятният кандидат за президент на ГЕРБ изпреварва Борисов по рейтинг

2016-09-27 16:51:49
Столичният кмет Йорданка Фандъкова печели одобрението на 67% от българите, така че никак не е изненадващо тя да е кандидатът на ГЕРБ за президентския вот на 6 ноември, както научи Dnes.bg от отлично информирани източници.

Според данните от проучване на "Екзакта Рисърч Груп" Фандъкова е с най-висок рейтинг сред политиците като изпреварва дори и премиерът Бойко Борисов.
След нея българите най-много харесват еврокомисаря Кристалина Георгиева, която се радва на подкрепата на 53% от анкетираните.

Борисов се нарежда на трето  място с 48% одобрение. След него са регионалният министър Лиляна Павлова – с 47% одобрение, омбудсманът Мая Манолова – с 43%, вицепремиерът Томислав Дончев – с 42%, министърът на културата Вежди Рашидов – с 40%, министърът на спорта Красен Кралев – с 39%, претендентът на АБВ за държавен глава Ивайло Калфин – с 35% и лидерът на ВМРО и кандидат на националистите за "Дондуков" 2  Красимир Каракачанов – с 33%.

Проучването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода 5-12 септември. Социолозите анализират, че през последните шест месеца има леко покачване на одобрението към основните държавни институции и водещите политици.

Към 12 септември работата на правителството е одобрявана от 33% от българите, а тази на парламента – от 18%.

75% от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на кабинета. Одобрението и неодобрението към правителството е изравнено сред избирателите на РБ.

Сред привържениците на останалите партии неодобрението доминира.

На фона на нарастващите страхове на хората, свързани със сигурността както в национален, така и в личен план, расте респектът към силовите ведомства – одобряват ги по 29% от българите.

Сред популярните лидери на Парламентарни групи намира място и лидерът на БСП Корнелия Нинова с 26% одобрение.

Най-слабо популярните лидери на ПГ са тези на БДЦ-Народен съюз Румен Йончев (одобряван от 3%) и Красимира Ковачка с 5 доверие.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати