Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Септ 24
Начало arrow България arrow Обществото ни толерантно към осиновителите, по-малко към осиновените

Обществото ни толерантно към осиновителите, по-малко към осиновените

  Print E-mail
2016-09-26 14:54:54
източник: news.bg

92% от българите смятат, че осиновяването е по-добра алтернатива от настаняване в центровете от семеен тип и дългосрочна приемна грижа. Това показва проучване за нагласите към осиновяването, представено пред социалния министър Зорница Русинова.

69% считат, че осиновяването е важен за обществото въпрос. Според 82% държавата трябва да координира процеса по осиновяване, съвместно с всички заинтересовани страни.

77% от анкетираните са на мнение, че семействата, които не могат да родят деца поради репродуктивни проблеми, трябва да осиновят дете.

56% считат, че българското общество е толерантно към осиновителите, но само 46% са съгласни, че българското общество е толерантно към осиновените.

Освен това 69% от хората са мнение, че детето трябва да знае, че е осиновено. 63% са на мнение, че родителите трябва да кажат на детето, че е осиновено, когато преценят, че е готово за това. Според 24% разкриването на тайната на осиновяването пред детето трябва да стане възможно най-рано.

Министър Зорница Русинова коментира, че повереното й ведомство е представило законодателни изменения за по-лесно осиновяване. Промените са по-скоро административни, изтъкна тя. Трябвало да се подобри системата на осиновяване, според нея.

Чести стереотипи в обществото по отношение на осиновяването са, че етносът на детето носи гена му, че осиновено дете се адаптира по-трудно в социална среда, че е по-агресивно от другите деца.

От днес до 2 октомври Българска асоциация „ Осиновени и осиновители” организира информационна кампания за осиновяването.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?