19 Април 2024 г. Петък

Без обвиняеми и свидетели се опита да започне делото за терора в „Сарафово“

2016-09-26 14:51:58

Фалстарт на делото за атентата на летище „Сарафово“.
Четири години след атентата на бургаското летище обвинителният акт вече е в съда. Обвинените Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан обаче не бяха в съдебната зала. Те са обявени за общодържавно и международно издирване, като все още не са открити.

Обвинителният акт срещу двамата е за помагачество. Спрямо извършителя Мохамед Хюсейни няма повдигнато обвинение, тъй като той се самовзриви по време на атентата.

„Аз още не съм убедена какво точно ще кажа в негова защита“, коментира адвокат Тодорова. Имало още неща, които трябвало да изясни. Тя подчерта, че материалите по делото, 80 тома, представляват много сериозна работа.

Специализираният наказателен съд не даде ход на делото, тъй като някои от пострадалите израелски граждани са нередовно призовани.

Те бяха представлявани от израелския адвокат Яков Ранд. Един от пострадалите израелци пък се е доверил на български адвокат - защитникът на акушерката Емилия Ковачева- Владислав Янев. Най-вероятно пострадалите при терористичния акт израелци ще бъдат разпитани чрез видеоконферентна връзка.

В съдебната зала днес беше и Ахмед Кьосов, който е баща на загиналия шофьор на автобуса Мустафа Кьосов. Магистратите му обясниха, че той, жена му, снаха му у внучката му могат да бъдат конституирани като частни обвинители и да предявят иск за обезщетение за смъртта на Мустафа Кьосов. 
Почти през целия октомври в Израел са празнични дни. Поради тази причина делото ще продължи ноември.

Прокурор Калина Чапкънова заяви пред медиите, че на този етап не е уместно да коментира доказателствата. По думите й, съдът е положил всички усилия пострадалите чужди граждани да бъдат призовани и да им бъдат разяснени правата.

Припомняме, от 22 януари т.г. канадският гражданин Хасан ел Хадж Хасан и австралиецът Мелиад Фара вече са с повдигнати обвинение за атентата на летище Сарафово в бургаския квартал. Двамата са обявени за международно издирване.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати