19 Март 2024 г. Вторник

Почти 30% от френските мюсюлмани отхвърлят светските закони, твърди проучване

2016-09-18 20:54:23
Почти 30% от живеещите във Франция между 3 и 4 милиона мюсюлмани отхвърлят светските закони, твърди социологическо проучване, публикувано в седмичника Journal du Dimanche.

Запитани от социолозите дали правните и морални норми на шариата са по-важни за тях отколкото законите на Френската република, 29% отговарят с "да".

Прочването установява още, че 20% от участвалите мъже и 28% от мюсюлманките одобряват прикриването на лицето с никаб, оставящ тесен процеп само за очите, и на бурка, която покрива изцяло жената от главата до петите, а очите са зад мрежа.

Други 60% са съгласни, че трябва момичетата и жените да за свободни да носят забрадка в училище или в университета, което е забранено в светските публични институции на Франция.

Допитването на Ifop, цитирано от "Ройтерс" коригира и предишни твърдения за числеността на мюсюлманите в страната. Мнозина социологически проучвания сочат, че мюсюлманите са 8-10% от общо 56 милиона души население на Франция. Ifop смята, че са 5.6% от живеещите в страната над 15-годишна възраст и 10% от тези на възраст под 25 години. Общо 84% от мюсюлманите във Франция са на възрат под 50 години.

Това определя мюсюлманите като възрастово млада група - средната възраст сред тях е 35.8 години, докато християните са на 53, а тези "без религия" - на 43.

"Ройтерс" обяснява, че е трудно да се установи религиозната принадлежност на френски граждани, тъй като законът забранява да се събират данни за вероизповеданието или етническия произход на анкетираните.

Освен това е възможно да има мнозина, които са родени в мюсюлмански семейства, но не се смятат за вярващи мюсюлмани.

Друга особеност е, че допитването е правено по телефона. По поръчка на института "Монтен" анкетата е правена между 13 април и 23 май сред 1029 души на възраст над 15 години, които са мюсюлмани по вяра или култура, подрани от извадка от 15 459 души.

Социолозите разкриват също, че жените са морално по-консервативни – 15% от тях отказват да ги прегледа лекар мъж, а 56% приемат, че могат да ходят на басейн, който не е само за мюсюлмани. При мъжете отговорът е положителен, съответно, в 97% и 75% от отговорите.

Характерната за младите хора отдаденост си личи и в това, че се е засилило, в сравнение с предишни проучвания, значението на ритуалите като молитви и хадж, както и спазването на забрани като употребата на алкохол и свинско месо.

От Ifop очертават три категории мюсюлмани. В "светската" (46%) попадат онези, за които религията е важна част от живота им, но се уважават светското устройство на френското общество. Втората е на "ислямската гордост" (25%), където са мюсюлманите, гордеещи се с вярата си, обичащи да я изразяват публично, но не приемат полигамията или носенето на никаб от жените и уважават светските закони.

"Ултрасите" (28%) се вписват с авторитарния профил на хора, които не смятат републиканските ценности за върховни, одобряват консервативното мюсюлманско обличане на жените и многоженството. В тази група попадат млади хора – половината са на възраст под 25 години, а 20% са на малко под 40 години. Те не са обществено активни (36% не правят нищо, като в този дял не са включени безработните и пенсионерите), дистанцирани са и ценностната им система не се променя с трупането на житейски опит.

Възможно е консерватизмът им да е свързан и с ниското образование – 15% от тази група нямат никаква квалификация. Тенденцията обаче изглежда сочи подобряване, защото малко по малко се повишава нивото на образованст, 55% имат постоянен трудов договор, а 10% са служители на публичната администрация.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати