26 Април 2024 г. Петък

Вадим между 75 и 95 хиляди евро за нов дом

2016-09-18 14:43:10
Като външна граница на Европа България ще бъде пряко засегната от нарастващата мигрантска вълна, ежедневната тревожна информация за случващото се на границите ни има изключително негативно влияние върху имотния пазар и по-конкретно върху ваканционния. Това коментира в интервю за БТА Орлин Владиков, който е двукратно избиран за председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" в периода 2002 - 2007 г.

Ако не се вземат конкретни мерки за ограничаване на притока на мигранти, последствията на този пазар ще са пагубни, допълни той. Експертът не изключи при задълбочаване на ситуацията негативните последици да се усетят и при сегмента на офисите.

През първата половина на тази година има постоянна тенденция на ръст на търсенето на офиси както от новорегистрирани български компании, така и от чуждестранни, отбеляза Владиков. Увеличава се търсенето на офиси под наем между 200 и 300 квадратни метра, предимно в нови самостоятелни сгради или в бизнес центрове към изградените молове в София, Варна и Бургас, като се отчита спад в желанието на инвеститорите да купуват офиси.

През тази година има трайна тенденция към увеличаване на цените на недвижимите имоти в страната и българският имотен пазар трайно излезе от кризата, смята дългогодишният председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

За първи път от апогея на кризата - 2010 г., през 2016 г. се наблюдава устойчив ръст в цените, който на годишна база стига до осем процента спрямо миналата година. Ръст има и в броя на изповяданите сделки - между 17 и 19 на сто, спрямо 2014 - 2015 г., посочи Орлин Владиков.

Причините за съживяването са лихвените проценти на паричния и на дълговия пазар, включително и доходността на държавните ценни книжа както в Еврозоната, така и в България, коментира експертът. Това понижение е устойчиво от началото на 2016 г. и води до освобождаване на парична маса и пренасочването й към инвестиции с цел сделки с недвижима собственост като най-сигурно средство за запазване на парите.

В цифрово изражение тази тенденция може да бъде изразена в това, че трайният ръст на цените на жилищни имоти за София е довел до средна цена от 830 евро за квадратен метър, като тя от 2010 г. бавно се увеличава, отбеляза експертът.

Основно се търсят нови жилища, като най-търсените са апартаменти в диапазона от 75 000 евро до 90-95 000 евро. Става дума за двустайни и тристайни жилища, които процентно са най-търгуваните имоти през първото полугодие на тази година, обясни експертът.

Най-предпочитани са южните квартали на София и имотите в "яката" на Витоша. Най-търсени и тази година остават жилищата в кв."Оборище", който води класацията по най-високи цени, следван от кв. "Иван Вазов", района на Южния парк, "Лозенец", където цените на имотите са надвишили 1200 евро за квадратен метър, а в някои случаи са достигнали равнища от 2000 - 2500 евро за квадратен метър за луксозно строителство в новопостроени жилищни сгради. Подобни цени има и за отделни имоти в кварталите "Изток", "Иван Вазов" и в района на Южния парк.

През първата половина на тази година има и сериозен ръст както на цените, така и на броя на сделките във Варна, Бургас и Пловдив, а цените са аналогични на тези в столицата, коментира Орлин Владиков.

По думите на експерта се забелязва увеличение на средните цени на ваканционните имоти, които имат годишен ръст в рамките на три процента. Може да се каже, че най-чувствително е увеличението на цените във ваканционните имоти по Черноморието - на първо място в Созопол, следван от "Слънчев бряг", Лозенец, "Св.св. Константин и Елена", където цените за квадратен метър се движат между 550 - 580 евро.

Ръст в цените има и в зимните курорти - Банско, Пампорово и Боровец, като за Банско ръстът е около три на сто и там цените на имотите са стигнали до 390 евро за квадратен метър. Подобни са цените в Пампорово, а Боровец е лидер - с най-високи средни продажни цени, които стигат нивата - 580 - 590 евро за квадратен метър.

По думите на Орлин Владиков все още обаче не може да се говори за трайна тенденция на интерес на чужденци към българските ваканционни имоти и за излизане от стагнацията от последните години, но все пак има раздвижване и на този сегмент.

Към момента интересът към такива имоти е предимно от граждани на съседните ни страни - Македония, Гърция, Сърбия. Продължава интересът на руснаци към летните ваканционни имоти, коментира експертът. Отчита се обаче спад на интереса към недвижимите имоти от граждани от Великобритания, дори има известно отдръпване на тези купувачи.

Продължава търсенето на земеделски имоти, коментира експертът, като уточни, че все повече се предпочита покупката на комасирани земи. От 2015 г. този сегмент минава без кризи и всяка година с малки проценти цените на земите растат, показват наблюденията на Орлин Владиков. Тази година цените на земеделските земи остават на миналогодишните си равнища, допълни той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати