9 Май 2024 г. Четвъртък

„Панега” продължава да се движи

2010-05-13 12:14:52

На този етап няма информация окончателно да е спрялотвлеченият от сомалийски пирати български кораб „Панега". Това заяви говорителят на параходство „Български морски флот" Атанас Панайотов, цитиран от PRO.BG.

„Щом корабът е в движение това означава, че моряците си изпълняват задълженията макар и под принуда", отбеляза той и допълни, че нашият кризисен щаб има готовност веднага да започне преговорите.

Изпълнителният директор на параходство „Български морски флот" капитан Христо Донев съобщи, че корабът е подминал т.нар. Рог на Африка остров Сокотра и продължава да плава към южния бряг на Сомалия.

До този момент похитителите не са поискали връзка с параходството, но това е нормално, тъй като преговорите започват, когато похитените кораби пристигнат на определеното от пиратите пристанище.

Според Росен Каравачев от моряшката секция на Международната федерация на транспортните работнициБългария трябва да се намеси по-активно в действията срещу сомалийските пирати. Пред БНР той изрази надежда, че всичко ще завърши благополучно.

„Рискът не е голям в сравнение с други региони на света и се надявам, че в рамките най-много на 2 месеца българските моряци ще се приберат в страната", заяви Каравачев.

Припомняме, вчера от МВнР съобщиха, че корабът се движи в посока към т.нар. Рог на Африка със скорост около 10 морски възела, но контакти с екипажа не са установени.

 „Панега" бе похитен в Аденския залив на 11 май около 19 часа българско време. На борда му има 15-членен екипаж от български моряци.

От външно министерство подчертават, че работната група се води от първостепенната цел животът на моряците в плен да бъде запазен и те да се върнат невредими в България.

Във Външно са категорични, че за бързото освобождаванена задържаните български моряци без инциденти е изключително важно да не се спекулира с детайлна информация за кораба, корабособственика, застрахователя и членовете на екипажа.

Коментари по темата и интерпретации на едностранна информация, дори от професионалисти, могат да иматнегативно въздействие върху усилията за разрешаване на кризата.

Знае се, че „Панега" е пътувал към Пакистан, за да бъде разрязан за скраб, а екипажът е нает специално за този последен курс на танкера.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати