25 Април 2024 г. Четвъртък

Днес е Денят на София

2016-09-17 08:59:40
Днес е Денят на столицата на България - София. Той съвпада с християнския празник, в който Българската православна църква почита паметта на светите мъченици София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов.

Официалните тържества започват с тържествената сесия на Столичния общински съвет, на която ще бъдат раздадени звания "Почетен гражданин" на председателят на българска академия на науките (БАН) акад. Стефан Воденичаров и бившият посланик на Израел Н Пр. Шаул Камиса Раз.

Света литургия ще бъде служена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от 9.00 часа пред храм "Света София". След това от 11.30 часа пред църквата ще има водосвет и официална церемония за издигане знамето на града. В 18.30 часа в Софийската опера и балет ще бъдат връчени наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

През целия ден посетителите ще влизат безплатно в столичната Зоологическа градина, Парка-музей "Врана", Софийска градска художествена галерия и Музея за история на София.

Музей за история на София

Освен постоянната експозиция, посетителите на музея ще могат да вземат участие в работилницата "Рисуване със светлина". Предвидена е историческа възстановка с демонстрации на антично въоръжение, римска медицина и мода, класически концерт. Вечерта приключва с пиротехническо шоу. Музеят за история на София ще работи с удължено работно време от 10.00 до 20.00 като последният час на влизане е 19.30 часа

Театър "Българска Армия"

Традиционно театърът отваря вратите си за посетители на празника на София. Гостите ще могат да видят из peпeтициoннитe зaли, гpимьopнитe, пepyĸepнитe, apxивa, aтeлиeтaтa, фoaйeтaтa, ще получат достъп до "ĸoвaчницaтa" нa нaгpaдитe "Aскеер" и звyĸoзaпиcнoтo cтyдиo нa Дoни,. От 14.00 часа ще има поетично четене съсъ Стойко Пеев на сцена "Миракъл". От 15.00 часа ще се проведе възстановителна репетиция на спектакъла "Една нощ с теб" под режиссурата на красимир Спасов.

Ден на отворените врати в театър "Възраждане"

От 11.00 часа с вход свободен ще бъде представен детският спектакъл "Синбад и съкровището на седемте кралства" – пиратска история с щастлив край.

Безплатен през деня ще е достъпът още до Националния музей "Земята и хората", Националния политехнически музей и Къщата-музей на Пейо Яворов (но при специален режим).

За първи път под новите стъклени куполи на Ларгото ще зазвучи музика. Kaмepeн aнcaмбъл "Coфийcĸи coлиcти", пoд pъĸoвoдcтвoтo нa Πлaмeн Джypoв, щe изпълни творби от Moцapт (Maлĸa нoщнa мyзиĸa), Бax (Фaнтaзия и фyгa), Bивaлди (Koнцepт зa чeтиpи цигyлĸи), Бax (Apия), Eлгap (Любoвeн пoздpaв), Чaйĸoвcĸи (Baлc) и др. Солисти в концерта "Малка нощна музика под Ларгото" са Йopдaн Димитpoв, Cтoимeн Πeeв, Eвгeни Hиĸoлoв и Opлин Цвeтaнoв.

В Киноцентъра в Бояна ще бъде открит концертът на световноизвестния изпълнител от Израел Идан Райхел от 20.30 часа, Събитието е част от ТОЛ-ФЕСТ 2016 и се организира под егидата на Столична община и Посолството на Израел в България, а 10% от печалбата ще бъдат дарени на Български Червен кръст.

Вход свободен в Народното събрание 

В Народното събрание също днес е Ден на отворените врати, а поводът е отбелязването на Европейските дни на наследството в България. Часовете за свободен достъп на граждани са от 10.00 до 16.00.

Гостите на парламента ще имат възможност да се запознаят с историята на сградата и да разгледат изложба, посветена на българския воин.

Европейските дни на наследството са съвместна иницатива на Съвета на Европа и Европейския съюз и се провеждат всяка година през септември в почти всички европейски страни под мотото "Европа, общо наследство". Проявата в България тази година е под надслов "Културното наследство в информационното общество".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати