19 Март 2024 г. Вторник

Клинтън пак води - с 4 процента пред Тръмп

2016-09-17 08:56:38
Кандидатката на демократите на президентските избори в САЩ през ноември Хилари Клинтън води с 4 процента пред своя републикански съперник Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Последното проучване на института Ипсос, проведено за агенцията, показва, че разболяването на Клинтън от пневмония изглежда не е намалило подкрепата за нея.

Според анкетата, проведена в периода 9-15 септември, 42 на сто от хората, които вероятно ще гласуват, подкрепят кандидатката на демократите, а 38 процента - републиканския й опонент.

Клинтън, която води в проучванията на Ипсос почти без прекъсване, откакто двамата с Тръмп бяха официално номинирани от двете водещи партии в САЩ през юли, отново е възстановила тази седмица преднината си, която бе заличена в края на август.

Един на всеки петима вероятни избиратели не подкрепя нито представителката на демократите, нито кандидата на републиканците. За сравнение, това важеше за един на всеки 10 вероятни избиратели, или два пъти по-малко, на същия етап от надпреварата преди четири години.

Незначителна част от привържениците на Клинтън казват, че безпокойствата за здравословното й състояние, са ги разколебали в подкрепата им за нея, пише БТА.

Изборен анализ на Ипсос/Ройтерс обаче показва, че надпреварата е станала по-оспорвана през последните седмици. Ако изборите бяха днес, шансовете за победа на Клинтън са оценени на 60 процента. За сравнение миналата седмица те бяха 83 на сто.

Една от причините е, че днес Тръмп би спечелил в ключовия щат Флорида.

Президентските избори в САЩ са непреки. На всеобщи избори всеки щат излъчва определен брой делегати в избирателната колегия, която официално избира президента на страната.

Клинтън и Тръмп са единствените кандидати, допуснати до първите телевизионни дебати в надпреварата за Белия дом, предаде Франс прес, като се позова на независимата комисия, която организира дебатите.

Критерият са проучвания на общественото мнение, в които демократката получава средно 43 процента, а републиканецът - 40,4 на сто. Така Клинтън и Тръмп ще се изправят един срещу друг в Университета Хофстра, край Ню Йорк, на 26 септември. Либертарианецът Гари Джонсън с 8,4 процента и кандидатката на Зелените Джил Стейн с 3,2 на сто не са допуснати.

Останалите два дебата ще се състоят на 9 и 19 октомври. Ще бъде обявено по-нататък кои претенденти имат право да участват в тях.

Кандидатите за вицепрезиденти ще проведат само едни дебати - на 4 октомври. Единствените, които се класираха за тях, са демократът Тим Кейн и републиканецът Майк Пенс.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати