19 Април 2024 г. Петък

Центровете за бежанци пълни на 93%

2016-09-16 09:30:37

От началото на годината малко под 13 000 бежанци са регистрирани у нас, като до края на 2016 г. се очаква те да станат около 20 000 – колкото и миналата година. Затова и директорът на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова не говори за увеличен и намален поток от бежанци тази година.

Страната ни разполага с 5130 места за настаняване + 60 места от затворен тип. Към момента капацитетът на центровете за настаняване на бежанци е запълнен на 93%.

В студиото на БиТиВи Първанова обясни, че центровете са започнали да се пълнят от средата – края на месец юни, което се обяснява напълно с летния сезон, когато придвижването на бежанци е по-лесно.

 

Според нея заемането на капацитета няма общо с разполагането на сръбска войска по границата с България и спрените по този начин канали за придвижване към западните страни. И преди въпросното „затваряне” на границата започнатите полицейски операции са давали резултат.
Първанова не коментира задържането ежедневно на около 130 нелегални мигранти в София. Според оценката й, включително и като бивш зам.-вътрешен министър, Гранична полиция изпълнява задълженията си добре и според възможностите си.

На този етап не е избран терен за нов бежански център, стана ясно още от думите на Първанова.

Тя не отрече, че такива терени се оглеждат в югоизточните райони на страната – Ямбол, Хасково, Бургас. Директорът на ДАБ обаче посочи, че нов център може да се разкрива само с решение на Министерски съвет.

Също така не отрече държавата да се подготвя за засилен натиск с лагери и палатки около границата. Петя Първанова подчерта, че се действа според изготвения вече национален план за действие и е по-добре държавата да бъде подготвена, отколкото да се изненада.

Първанова поясни, че се разчита и на успокоението в Сирия, покрай споразумението за спиране на огъня. Освен това директорът на ДАБ посочи, че разчита на готовността на ЕС да помогне.

По актуалната тема за напрежението около центъра в квартал „Овче купел”Петя Първанова заяви, че се учудва на изявленията за агресия сред чужденците и страх у българските граждани, тъй като в „Овча купел” се настаняват арабскоговорящи семейства и малолетни и непълнолетни бежанци, предимно от афганистански произход.
„Тези хора не са агресивни”, заяви Петя Първанова. По думите й в голяма степен е нормално у българските граждани да има страх, но това е страхът от непознатото.

За затваряне на центровете Първанова обясни, че има създадена процедура за това, вече са отделени 60 места в Бусманци, предстои това да бъде направено в Харманли, а се обсъжда целия център в Пъстогор да бъде трансформиран в затворен тип.
Има обаче изисквания в закона за въдворяване в център от затворен тип и не е възможно, а и е несъстоятелно да се иска всички мигранти да бъдат настанявани в такива центрове. 
Има процедури по регистрация на бежанците и те се следват, заяви Петя Първанова, като увери и че тези процедури ще бъдат спазвани и при настаняване в затворен тип.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати