26 Април 2024 г. Петък

Телекомуникационният сектор сащисан от "бодрите" предложения на Брюксел за свободен нет в целия ЕС

2016-09-16 06:24:07

Телекомуникационните компании бяха също толкова изненадани, колкото всеки друг, когато Жан-Клод Юнкер обяви вчера, че Европейската комисияиска всеки град и село на територията на Европейския съюз да предлага някакъв свободен безжичен интернет до 2020 г.

"Изпаднахме в паника в продължение на 5 минути. След това осъзнахме, че това не е сериозно”, коментира източник от телекомуникационния сектор пред EurActiv.

Юнкер спомена плана по време на годишната си реч "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент.

Но предложението, което беше публикувано няколко часа по-късно, всъщност не гарантира свободен достъп до безжичен интернет.

Законопроектът, който ЕК публикува на сайта си, обещава да бъдат заделени само 120 млн. евро от бюджета на Брюксел, за да се плаща за достъп на обществеността до Wi-Fi в градовете.

Но това ще покрие само една малка част от градовете в ЕС – далеч от „всяко европейско село и всеки град”, противно на това, което каза Юнкер в речта си.

120 млн. евро ще стигнат за плащането на безжичния интернет в 6 до 8 хил. града и села, според оценки на ЕК.

Двама лобисти от телекомуникационната индустрия са нарекли предложението „добър PR ход”. Източник предполага, че обявлението е било планирано като „замазване на положението”, след като медиите изригнаха срещу тихо прокараното ограничение на отдавна очакваната забрана за налагането на такси за мобилен роуминг, като няколко дни по-късно Комисията оттегли предложението.

Няколко източника от Европейската комисия са настояли, че предложението за свободен безжичен интернет не било опит да потушат спомените от пълния провал на Брюксел около казуса с роуминга.

Източници от телекомуникационния сектор са изтъкнали пред EurActiv, че планът не предвиждал каквито и да било големи промени относно начина, по който европейците имат достъп до интернет. Но ходът да се финансира с публични средства безжичният интернет има политически смисъл за Комисията и се вписва в опита ѝ да се вдигне скоростта на интернета в целия ЕС.

Радикалните промени в правилата за телекомуникационните компании, които ЕК предложи вчера, включват нова целева интернет скорост от най-малко 100 мегабита в секунда за всяко домакинство в ЕС до 2025 г. Комисията дори иска някои места, като болници и училища, да имат скорост на интернет връзките в гигабити дотогава.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати