25 Април 2024 г. Четвъртък

ЕС удължи санкциите срещу руски официални лица и проруски сепаратисти в Донбас

2016-09-15 16:46:45

Европейският съюз удължи санкциите срещу 150 руски официални лица и проруски сепаратисти в Украйна с още 6 месеца на фона на продължаващия конфликт в източната част на страната, съобщава „Уолстрийт джърнал”.

Днешното решение съвпада с новия дебат в рамките на Съюза относно отделните икономически санкции, които той наложи на Москва преди две години. Мерките, заедно с подобни санкции, наложени от САЩ и др., натежаха върху руската икономика, отбелязва изданието.  

През 2014 г., след анексирането на Крим от Русия, ЕС наложи санкции срещу десетки руски официални лица и проруски сепаратисти, замесени в конфликта в Източна Украйна. Те бяха обвинени в подкопаване на суверенитета на Украйна и териториалната ѝ цялост.

Като цяло, Европейският съюз подновява замразяването и възбраната върху активите на 146 руски официални лица и 37 компании и други юридически лица. Сред санкционираните руснаци са двама вицепремиери. Единият е Дмитрий Козак, който според ЕС е отговорен за интегрирането на Крим в Русия след неговото анексиране. Другият е Дмитрий Рогозин, който публично призова за завладяването на полуострова, според ЕС. Сред санкционираните е и високопоставеният съветник в Кремъл Владислав Сурков.   

Руският президент Владимир Путин никога не е бил обект на санкциите.

Санкциите включват повечето от най-високопоставените политически и военни фигури, биещи се за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Докато най-новите решения за налагане на санкции дойдоха без голям дебат, не се очаква да бъде такъв случаят за икономическите санкции на ЕС срещу Русия, които изтичат през януари.

Нарастването на насилието през лятото поднови подкрепата в някои столици за продължаване на натиска върху Русия. Лидерите на ЕС обвързаха продължаването на икономическите санкции с пълното прилагане от страна на Москва на Минските споразумения от февруари 2015 г.

Лидерите на Унгария, Словакия и Гърция призоваха за облекчаване на мерките. Други заявиха, че биха одобрили тяхното преработване, за да бъдат поставени под натиск Украйна и Русия за прилагане на споразуменията от Минск.

Лидерите на ЕС ще обсъждат отношенията с Русия и санкциите през октомври и след това най-вероятно ще вземат решение през декември.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати