29 Март 2024 г. Петък

Гласуването вече е задължително, припомни ЦИК на първия си предизборен брифинг

2016-09-15 16:18:32

Централната избирателна секция не е отказала регистрация за предстоящите президентски избори до този момент. 
Това стана ясно по време на първия брифинг в ЦИК, свързан с регистрацията на партиите, инициативните комитети за предстоящите избори. До този момент в ЦИК има две регистрации - на ГЕРБ и на ИК за издигане на Веселин Марешки за президент.

До момента ЦИК не е постановила отказ от регистрация за Юзеир Юзеиров, но е върнала документите му с указания за отстраняване на съществуващи нередности.

Александър Андреев, говорител на ЦИК, заяви, че задължителното гласуване е нов момент, който бе въведен с промените в Изборния кодекс. С тях всеки гражданин с избирателни права би трябвало да упражни своя граждански дълг, а това задължение, е свързано с неблагоприятни последици – в случай че не се гласува в два последователни избора от един и същи вид, гражданинът ще бъде отписан от избирателните списъци.

„Друг съществен момент е по отношение на гласуването на изборите в чужбина. Отпаднаха така наречените автоматични избирателни секции”, обясни Андреев и уточни, че секция ще се разкрива само при подадени 60 броя заявления. Задължително избирателни секции ще се откриват в дипломатическите и консулските представителства, съблюдавайки режимите в конкретната страна.

„Беше променен и начинът, по който бяха формулирани списъците за гласуване, а именно въз основа на заявленията”, уточни той.
Всеки би могъл да бъде дописан в списъка като подаде декларация в изборния ден, че не е гласувал в същия вид избор на друго място. Вече е активна и електронната платформа на ЦИК за подаване на заявления, достъпна на адрес: https://www.cik.bg/bg/pvr2016/foreign/submit.

Освен на сайта на ЦИК електронно, заявлението може да бъде подадено и в дипломатическото или консулското представителство.

Андреев информира, че тече приемането на решенията, свързани с назначаването на районните избирателни комисии. До момента са назначени -12, остава да бъдат назначени останалите до 32.

Камелия Нейкова уточни сроковете за регистрация. За президентските избори инициативните комитети следва да се регистрират до 23-ти септември, до 21-ви септември е срокът за партиите. 
От 19-ти септември до 4-ти октомври е срокът за кандидатските листи. За участие в информационно разяснителната кампания за националния референдум срокът е до 26- ти септември.
От 19 септември до 1-ви октомври регистрацията за частичните местни избори.

Относно указанията към районните избирателни комисии във връзка с бюлетините – стана ясно, че методическите указания на ЦИК все още се обсъждат и те ще бъдат оповестени на по-късен етап.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати