Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Септ 22
Начало arrow Политика arrow Гласуването вече е задължително, припомни ЦИК на първия си предизборен брифинг

Гласуването вече е задължително, припомни ЦИК на първия си предизборен брифинг

  Print E-mail
2016-09-15 16:18:32
източник: news.bg

Централната избирателна секция не е отказала регистрация за предстоящите президентски избори до този момент. 
Това стана ясно по време на първия брифинг в ЦИК, свързан с регистрацията на партиите, инициативните комитети за предстоящите избори. До този момент в ЦИК има две регистрации - на ГЕРБ и на ИК за издигане на Веселин Марешки за президент.

До момента ЦИК не е постановила отказ от регистрация за Юзеир Юзеиров, но е върнала документите му с указания за отстраняване на съществуващи нередности.

Александър Андреев, говорител на ЦИК, заяви, че задължителното гласуване е нов момент, който бе въведен с промените в Изборния кодекс. С тях всеки гражданин с избирателни права би трябвало да упражни своя граждански дълг, а това задължение, е свързано с неблагоприятни последици – в случай че не се гласува в два последователни избора от един и същи вид, гражданинът ще бъде отписан от избирателните списъци.

„Друг съществен момент е по отношение на гласуването на изборите в чужбина. Отпаднаха така наречените автоматични избирателни секции”, обясни Андреев и уточни, че секция ще се разкрива само при подадени 60 броя заявления. Задължително избирателни секции ще се откриват в дипломатическите и консулските представителства, съблюдавайки режимите в конкретната страна.

„Беше променен и начинът, по който бяха формулирани списъците за гласуване, а именно въз основа на заявленията”, уточни той.
Всеки би могъл да бъде дописан в списъка като подаде декларация в изборния ден, че не е гласувал в същия вид избор на друго място. Вече е активна и електронната платформа на ЦИК за подаване на заявления, достъпна на адрес: https://www.cik.bg/bg/pvr2016/foreign/submit.

Освен на сайта на ЦИК електронно, заявлението може да бъде подадено и в дипломатическото или консулското представителство.

Андреев информира, че тече приемането на решенията, свързани с назначаването на районните избирателни комисии. До момента са назначени -12, остава да бъдат назначени останалите до 32.

Камелия Нейкова уточни сроковете за регистрация. За президентските избори инициативните комитети следва да се регистрират до 23-ти септември, до 21-ви септември е срокът за партиите. 
От 19-ти септември до 4-ти октомври е срокът за кандидатските листи. За участие в информационно разяснителната кампания за националния референдум срокът е до 26- ти септември.
От 19 септември до 1-ви октомври регистрацията за частичните местни избори.

Относно указанията към районните избирателни комисии във връзка с бюлетините – стана ясно, че методическите указания на ЦИК все още се обсъждат и те ще бъдат оповестени на по-късен етап.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.Той предлага да се свика Велико народно събрание и да има промени в Конституцията. Борисов заяви, че ще се оттегли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?