Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Окт 22
Начало arrow Политика arrow Гласуването вече е задължително, припомни ЦИК на първия си предизборен брифинг

Гласуването вече е задължително, припомни ЦИК на първия си предизборен брифинг

  Print E-mail
2016-09-15 16:18:32
източник: news.bg

Централната избирателна секция не е отказала регистрация за предстоящите президентски избори до този момент. 
Това стана ясно по време на първия брифинг в ЦИК, свързан с регистрацията на партиите, инициативните комитети за предстоящите избори. До този момент в ЦИК има две регистрации - на ГЕРБ и на ИК за издигане на Веселин Марешки за президент.

До момента ЦИК не е постановила отказ от регистрация за Юзеир Юзеиров, но е върнала документите му с указания за отстраняване на съществуващи нередности.

Александър Андреев, говорител на ЦИК, заяви, че задължителното гласуване е нов момент, който бе въведен с промените в Изборния кодекс. С тях всеки гражданин с избирателни права би трябвало да упражни своя граждански дълг, а това задължение, е свързано с неблагоприятни последици – в случай че не се гласува в два последователни избора от един и същи вид, гражданинът ще бъде отписан от избирателните списъци.

„Друг съществен момент е по отношение на гласуването на изборите в чужбина. Отпаднаха така наречените автоматични избирателни секции”, обясни Андреев и уточни, че секция ще се разкрива само при подадени 60 броя заявления. Задължително избирателни секции ще се откриват в дипломатическите и консулските представителства, съблюдавайки режимите в конкретната страна.

„Беше променен и начинът, по който бяха формулирани списъците за гласуване, а именно въз основа на заявленията”, уточни той.
Всеки би могъл да бъде дописан в списъка като подаде декларация в изборния ден, че не е гласувал в същия вид избор на друго място. Вече е активна и електронната платформа на ЦИК за подаване на заявления, достъпна на адрес: https://www.cik.bg/bg/pvr2016/foreign/submit.

Освен на сайта на ЦИК електронно, заявлението може да бъде подадено и в дипломатическото или консулското представителство.

Андреев информира, че тече приемането на решенията, свързани с назначаването на районните избирателни комисии. До момента са назначени -12, остава да бъдат назначени останалите до 32.

Камелия Нейкова уточни сроковете за регистрация. За президентските избори инициативните комитети следва да се регистрират до 23-ти септември, до 21-ви септември е срокът за партиите. 
От 19-ти септември до 4-ти октомври е срокът за кандидатските листи. За участие в информационно разяснителната кампания за националния референдум срокът е до 26- ти септември.
От 19 септември до 1-ви октомври регистрацията за частичните местни избори.

Относно указанията към районните избирателни комисии във връзка с бюлетините – стана ясно, че методическите указания на ЦИК все още се обсъждат и те ще бъдат оповестени на по-късен етап.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Лидерът на НФСБ Валери Симеонов окончателно е скъсал отношения с доскорошния си партньор Волен Сидеров.Това стана ясно от коментара на Симеонов в студиото на Нова телевизия. Той не ...
  Новини И Фандъкова, и Манолова съзнават, че който посегне към лошото ще загуби. Затова и двете до момента играят позитивно. Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев в първия ден на предизборната ...
  Новини Централната избирателна комисия (ЦИК) проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите, регистрирани за участие на предстоящите местни избори на ...
  Новини Кандидатурата на Ангел Джамбазки е много силна. За 4 години в общинския съвет съм работил коректно с групата на ГЕРБ и от наша страна няма да има черна кампания. Това заяви в студиото ...
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?