29 Март 2024 г. Петък

Ивайло Калфин ще кандидат-президентът на АБВ

2016-09-16 06:32:31

АБВ издигат бившия социален министър Ивайло Калфин за кандидат-президент.

Това стана ясно на пресконференция след разширено заседание наНационалния съвет на АБВ, заедно с коалиционните партньори.

Лидерът на АБВ Георги Първанов обясни, че е решено да се създаде коалиция за участие на изборите, която ще се състои от 7 формации. „Калфин -президент“ е краткото, ясно и категорично име на коалицията.

Първанов обясни, че името е такова, за да не си помисли някой, че имат различни цели в тази кампания. „Както виждате, коалицията не се казва Калфин - кандидат за балотаж“, посочи лидерът на АБВ.
Кандидатът за вицепрезидент ще бъде обсъждан в следващите дни.

Припомняме, като кандидат на БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов преди пет години се представиха много убедително на президентския вот и загубиха балотажа от Плевнелиев само със 160 хиляди гласа.

Лидерът на партията Георги Първанов подробно представи професионалния път на кандидат-президента на АБВ, като на първо място изтъкна, че Калфин е имал своята ключова роля в процеса на ратификация на договора за членство на България в ЕС в един период, който не бил лесен, тъй като имало умора в процеса на разширяването.

Първанов изтъкна и активната роля на Калфин в търсенето на решение по казуси като този с българските медици в Либия. Той свършил основната роля в този труден процес, както и в други случаи, когато българи са били в беда.
Негова е заслугата по придвижването на пенсионната реформа, изтъкна още Първанов.

Ивайло Калфин даде заявка, че ще бъде президент на всички българи. Президентът не е само на най-красивите и най-надарените, обясни той.
Според него президентската институция може да бъде много по-активна в рамките на конституционните си правомощия и да решава много повече въпроси. Необходима е промяна на институцията, но визията си за това Калфин щял представи по време на кампанията.

Той изтъкна, че в момента президентската институция липсва по темата за бежанците, която е проблематична и трябва да се реши на международната сцена, а не само на границата. Президентът трябва да има социална чувствителност, убеден е още той.
„Българските граждани трябва да видят, че в държавните институции има хора, които мислят и от тяхната гледна точка, а не само от гледна точка на големия кабинет“, подчерта кандидат-президентът. Това също липсвало в президентската институция в момента.

„Ние трябва да разберем, че българските граждани имат нужда от малко спокойствие и дългосрочна перспектива пред семействата си“, смята Калфин.

В момента международната обстановка около България е напрегната и решенията не се получавали чрез събиране на показни срещи, нито с хленчене и тропане по масата с искане за дивиденти, подчерта бившият външен министър от кабинета „Станишев“ и социален допреди няколко месеца в „Борисов 2“.

Калфин критикува остро БСП, с които първоначално имаха съвместни планове за президентската надпревара и ги нарече лъжци. „Ръководството на БСП излъга тежко избирателите и нас“, отсече той.

С премиера Бойко Борисов имал добри отношения и свобода да работи като министър и вицепремиер в правителството. Според Калфин, премиерът полага усилия да решава въпроса с бежанците, но може да се търси и по-активно решение.

Лидерът на АБВ Георги Първанов отсече, че на президентските избори ГЕРБ са им конкуренти, а останалите - опоненти. „Ивайло Калфин, от всички кандидати, най-добре се вписва в представата ми за държавен глава и съм готов да споря с всеки, който твърди обратното – с принципни, идейни, личностни, с всички възможни аргументи“, категоричен е лидерът на АБВ.

Коалицията „Калфин - президент“ е една интересна, симпатична и перспективна коалиция, смята Първанов. По думите му това е равнопоставена коалиция и това разбиране е заложено в общото споразумение. АБВ нямало да си позволят да бъдат високомерни към колегите си.

Първанов подчерта, че „несъстоялите се партньори“ (б.р. БСП) изтъквали, че АБВ искат стратегическо партньорство – места в бъдещите парламентарни листи. „Никога такъв въпрос не е стоял”, категоричен е Първанов. 
Със сегашните си партньори от коалицията „Калфин - президент“ обаче имали разбирането за стратегическо партньорство, защото това означавало идейна близост, ясна перспектива, дълъг хоризонт на отношения, а „не просто да изтичат до ноемврийските избори и после кой откъде е“.

От 26 септември щабът на коалицията ще бъде базиран в НДК. „Това е израз на стремежа ни да подчертаем равнопоставеността на участниците в коалицията“, коментира зам.-председателят на АБВ Румен Петков. 

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати