29 Март 2024 г. Петък

Майки с черни балони наобиколиха парламента

2016-09-14 12:39:21

С черни балони в ръце майки на деца с увреждания се събраха на протест пред сградата на Народното събрание с искане за реформа. Протестиращите жени са от по-големите областни градове на страната – Русе, Благоевград, Пазарджик, Ловеч. 

Те издигнаха плакати с искане за спиране на геноцида към хората с увреждания. Жените изразиха недоумението си от опита на управляващите да ги разделят, тъй като младежите до 18-годишна възраст са деца, но след 18-ия си рожден ден те продължават живота си със социална пенсия от 130 лв. и еднократна помощ от 80 лв.

Така двама души в най-добрия случай живеят с 380 лв., а половината от лекарствата, които пият децата са много скъпи и не са включени в реинбурсирания списък с лекарства, поемани като разход от НЗОК. 

Майка на 33-годишен от Русе със сълзи на очи разказа, как тя е в резервите в списъците за социални асистенти, тъй като синът й, е навършил 33 години. Той е лежащо болен, не може да говори и е така от момента на раждането си. В момента за него се грижи баба му.

Жената сподели, че след първото й участие в протеста нейни близки са я предупредили, че така само ще си навреди и няма да я одобрят за асистент на детето си.

Ина Маринова - организатор на протеста, обясни, че те не искат нищо по-различно от това, което страната ни е поела като ангажимент, заложен в приетата през 2012 година Конвенция за защита правата на хората с увреждания и изработената впоследствие Стратегия.


Реформата изисква промени в Закона за личната помощ, промени в ТЕЛК-овете, но не такива, каквито се предлагат сега. Маринова обясни, че предложените промени целят лишаване от права на хората с увреждания вместо тяхното гарантиране.

„Промените в ТЕЛК в момента лишават голяма група хора от правото им да получават помощ от държавата, ако започнат да работят. Това е отнемане на право по Конституция – всеки човек има право да работи, всеки човек има право и на грижа от държавата, която им е гарантирана в случай на друго обстоятелство като заболяване”, посочи Маринова.

„Държавата да си поеме отговорността за ангажимента, който има към тези хора – включително помощни средства, терапии, рехабилитации и всичко, което включва една грижа за хората с увреждания”, категорична бе Маринова.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати