20 Април 2024 г. Събота

Рибари чакат да има още трупове на бежанци в Дунавa

2016-09-14 09:22:31
“Хвърлям въдиците, ама не ми е спокойно! Страх ме е да не се появи някой труп! И при нас по реката вече стана страшно!”, споделя бай Никола, застанал край двете си въдици, пуснати във вълните.

По брега на Дунав край Лом се мяркат рибари с въдици, но броят им е доста по-малък от други дни. Повечето от тях са навъсени и мълчаливи, пише „Труд“.

Съвсем близо до любимите места на ломските рибари в неделя следобед местни жители измъкнаха от реката труп на бежанец. Малко преди това безжизнено тяло на дете изплува на няколко километра от Лом край въдиците на друг рибар. Двата трупа са част от група от 10 нелегални мигранти от Ирак. В нощта на 8 срещу 9 септември край остров Добрина каналджия ги карал към Румъния с метална лодка, която се обърнала. Оцелели само четирима.

“Обадиха ми се преди полунощ, че хора викат за помощ от острова между Арчар и Добридол. Позвъних на познатия рибар Боян Стефанов, взехме и още един мъж и отидохме там. Дойдоха и дежурни от Гранична полиция. Заварихме двама мъже и две жени, явно чужденци. Не знаеха български, нито английски. Бяха много уплашени. Жените пищяха и се биеха по главите. С ръце ни показваха, че децата им са в реката. Викаха “бейби, бейби” и сочеха водата!”, разказа пред “Труд” един от първите притекли се на мястото на трагедията местни жители. Човекът пожела анонимност.

Във вторник следобед край ломското село Станево бе открит и трети труп на 29-годишен мъж от същата група преселници. Остава да бъдат издирени три деца на възраст от една до четири годинки. Сред спасените са двете им майки.

Според осведомени полицията вече има насоки към каналджиите, поели превоза на групата чужденци към Румъния. Запознати не изключват в нелегалния транспорт да е замесен мъж с кримидосие от село Арчар. Цената за прехвърлянето на мигрант била около 1000 евро, казват рибари.

Трагедията бе пазена в тайна от властите пет дни. Но нямаше как да се скрие, след като първите трупове започнаха да изплуват в неделя на повече от 320 км от мястото на обърнатата лодка.

“Бяхме влезли в реката за риба с приятеля ми Светли, когато съпругата ми от брега се разпищя и развика!”, разказа 46-годишният Красимир Иванов, управител на фирма в Лом. В почивния ден бизнесменът със семейството си бил на излет край Дунав. Двамата мъже се върнали с лодката и уплашената жена им казала, че току-що покрай нея течението е носело труп на човек. Красимир и Светли се спуснали в тази посока с лодка, застигнали тялото на удавника и го извадили на брега.

“Беше млад мъж с доста черен цвят на кожата. Не приличаше на иракчанин. Облечен беше в дънки, блуза и леки маратонки за дълго ходене. Веднага се обадихме на тел. 112 и след половин час пристигна Гранична полиция”, допълва Красимир. Малко по-късно той и стеклите се на мястото хора научили, че преди няколко часа между Лом и близкото село Долно Линево друг рибар извадил труп на дете на около 5 години. Телцето изплувало от водите край лодката му.

“В ужас сме! Може да сме най-бедният край на България и Европа, но поне Дунав беше мястото ни за спокойствие и отдих. Сега като че ли вече тук се мести част от бежанския поток. Четяхме за обърнати лодки с мигранти по моретата, за удавени деца по турските брегове, всичко това идва и при нас!”, споделят местни жители.

Повечето от тях се боят, че със затварянето на сухопътната граница със Сърбия голямата река ще се превърне в поредната тайна врата на хилядите хора, поели към Европа. И отбраната лодка с преселниците ще е само един епизод от цял сериал човешки мъки и страдания.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати