20 Април 2024 г. Събота

България подкрепя Бокова до 26 септември, след това не се знае

2016-09-13 13:40:39

Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Припомняме, в последните дни имаше слухове, че България ще издигне втори кандидат за надпреварата за поста на генерален секретар на ООН. Спряганото име за втори кандидат бе нашият еврокомисар Кристалина Георгиева.

По-рано през деня кандидатът на Коста Рика - Кристига Фигес, се оттегли от конкурса за престижния международен пост. На последното гласуване преди дни Бокова бе пета, а първи отново Гутериш.

Премиерът припомни историята на номинацията на българския кандидат за шеф на ООН. "В последни дни се разразиха пристрастия, писания, коментари, анализи, включително какво ще реша или какво ще решим всички ние по теми, които не са били на дневен ред към този момент", подчерта Борисов.

Не бих допуснал някой да си играе с името на България, с нашия суверенитет или с нашите решения, категоричен бе той. Няма да допусна в други държави да се решава нашата кандидатира и не съм го и допускал, изтъкна ядосан Борисов. Той отдели цели 30 минути на темата, говорейки, както винаги в началото на заседанието - само пред обективите на камери и фотоапарати - без репортери.

Принудени след това да слушат записите от камерите, чакащите отвън репортери с изненада установиха, че към края на 30-минутното си "експозе" премиерът казва нещо изключително важно.

След като очерта пазарлъците в Съвета за сигурност, кой да оглави ООН, изтъквайки, че цели щабове работят това да се случи, Борисов заявява - Ние сме го правили и ще го правим до 26 (септември, когато е следващото гласуване за кандидатите, б.р.).

С цялото ми уважение и ви задължавам всеки да положи максимално усилия, включително и аз, госпожа Бокова на 26 да влезе в първите двама, призова министър-председателят своите министри.

От последвалите думи на външния министър Митов – „Разбира се в течение на кампанията ще си вземаме своите решения“ също се разбира, че кабинетът си оставя вратичка за смяна на Бокова в даден момент, предвид това, че на 26 не е последното гласуване, а има насрочено поне още едно.

Спекулациите ,които се появиха около Германия и Русия тръгват от медийната среда, каза външният министър. По никакъв начин българското правителството не желае да бъде асоциирано с твърдения, замесващи трети държави, че по един или друг начин имат договорки за нашата кандидатура, смяна, подкрепа или каквото и да било друго, вметна първият ни дипломат. По никакъв начин ние няма да оставим да бъдем повлияни от решения на трети държави, категоричен бе Митов и благодари за адекватната реакция на Русия и Германия. Те реагирали правилно, казвайки, че нямат намерение да влияят върху решенията на страната ни.

България ще си реши от тук нататък, премиерът много ясно артикулира, обяви Митов. Никой не ни се меси в решенията, никой не проявява в случая пристрастия към един или друг кандидат, обясни министърът. Имало още време да се убедят държавите около консенсусна фигура. Разбира се в течение на кампанията ще си вземаме своите решения, посочи недвусмислено Даниел Митов.

Той поканил днес Ирина Бокова, но тя отказала, обяснявайки, че има по-важна работа в ЮНЕСКО. Не ми направи това добро впечатление, сподели той.

Борисов изтъкна, че предишното правителство на ГЕРБ положило огромни усилия и работило много активно, особено Вежди Рашидов, за избирането на Бокова за генерален секретар за ЮНЕСКО.

В последните дни на мандата си кабинетът "Орешарски" номинирал Бокова (за генерален секретар на ООН, б.р.), нищо че още не било времето, както стана ясно от думите на премиера.

Никой не си направи труда тогава да ме пита като лидер на най-голямата партия, ядоса се Бойко Борисов. Ние си замълчахме, изтъкна той. След това като толерантно правителство, по думите му, кабинетът "Борисов 2" потвърдил номинацията.

Той представи писмата за подкрепа, които сме пращали до различните държави за Ирина Бокова. Всички ние сме работили абсолютно честно, почтено за избора на госпожа Бокова, увери министър-председателят. Тя била най-рано издигнатият кандидат, според него. Полагаме огромни усилия и към момента и ще полагаме огромни усилия, подчерта Борисов.

Молили сме всички в света за подкрепа. С по-близките държави пък сме разговаряли и те да ни съдействат. МС и президентската институция действали единно за Ирина Бокова.

Дори Македония и Сърбия са преди нас, така коментира обаче той досегашното представяне на нашия кандидат, като на няколко пъти споменава този факт. Припомняме, в първото гласуване Бокова бе трета, но след това се смъкна с две места.

Някой явно иска да припише слабото си представяне на мен, на вас, на България, гневно вметна премиерът, но и без да уточни кого визира стана ясно, че задочно се обръща към Ирина Бокова.

Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, ако беше наш кандидат, аз да съм го отзовал отдавна, посочи Бойко Борисов.

За пример той посочи действията си към Румяна Желева, която в началото на мандата на първия кабинет на ГЕРБ се провали като наш кандидат за еврокомисар.

Защото предишните са го предложили, (бел. ред. нашия кандидат) работим толкова честно и почтено всичко това да се случи, получавам коментари едва ли не, че ние сме щели да провалим тази кандидатира или ще я проваляме, за да издигнем някой друг, продължи с недоволството си премиерът.

И малко смях за медиите, както той подчерта. Аз съм казал, че няма да се кандидатирам за президент, но защо да не се кандидатирам за ООН по тази логика, мисля, че кабинетът ще ме подкрепи, пошегува се Бойко Борисов.

Аз не си спомням БСП някога да е издигнала човек на ГЕРБ или на реформаторите за какъвто и да е пост, продължи още той. Ние понеже сме изключително толерантни и съпругът на госпожа Бокова е наше предложение за Европейската банка, нали така Горанов, обърна се той към финансовия министър за потвърждение.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати