24 Април 2024 г. Сряда

Нямаше натиск от премиера, оттеглянето ми е морален акт, обяви Веселин Пенев

2016-09-12 08:58:24

Натиск от Бойко Борисов за моята оставка не е имало. Имаше разговор с премиера и аз реших да се съобразя със сериозния обществен интрес към казуса и като мораленда се оттегля, докато се изясни всичко по процедурата. Това каза днес по Би Ти Ви бившият областен управител на София Веселин Пенев.

Той напусна поста си в петък, след скандал, свързан с продажбата на терен в района на бившите Царски конюшни на столичния бул. "Дондуков". Пенев намекна, че може да бъде върнат на поста, когато се установи че няма нарушния на закона и държавният интерес е бил защитен.

По казуса, за който шум през миналата седмица вдигна БСП вече тече проверка от прокуратурата и главния инспекторат към Министерският съвет. Социалистите обявиха, че 7.5 декара на "пъпа" на София, са продадени за 658 870 лева или по 90 лева за квадратен метър.

Пенев обяви, че не се чувства като бушон в случая, а атаката от БСП беше окачествена като "тежка инсинуация" и груба лъжа. Той подозира, че целта е била да се вкара клин между партиите, подкрепящи управляващата коалиция.

На терена не можело да се прави нищо

Веселин Пенев потвърди обявената сума, но заяви, че със сделката е прекратена съсобственост за имот, на който инвеститорът не може да направи нищо, защото на него са разположени сгради с над 30 собственици - държавни и частни. Теренът е с обслужващи функции, допълни той.


Бившият областен управител на София обясни, че сагата с терена се точи от 2003 година, когато една фирма криминално е придобила собствеността върху спорния имот и част от най-апетитните държавни сгради на него. Две години по-късно е започнала нова процедура, защото документи за продажба на сградите не е имало и тогава станало ясно, че сделка с тях вече е сключена.

След продължителни съдебни борби било признато правото на съсобственост на сградите на държавата, в лицето на три министерства - МРРБ, МВР и Министерство на земеделието и незначитечна част на фирма "Евротрансбилд", на която сега е прехвърлен теренът, за който се говори. Веселин Пенев обяви, че имотът е продаден на база данъчна оценка.

Според него държавата може да спечели, и от сградите, ако се появи нов архитектурен проект и инвеститор, който иска да ги купи. За да стане това обаче е нужна и промяна в подробния устройствен план на района.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати