29 Март 2024 г. Петък

Деветашката пещера – летище за извънземни

2016-09-12 08:16:38
Едно от най-мистичните места в цяла България – Деветашката пещера, крие тайни на извънземни цивилизации. Мистериозните отвори по нея, за които от десетки години изследователите не могат да намерят обяснение, всъщност са причинени от летящи чинии, които кацнали там много отдавна, твърдят уфолози пред "Труд".

Според легендите величествената галерия, която се разширява и образува най-голямата пещерна зала на Балканския полуостров, всъщност от хилядолетия е притегателна сила за извънземни пришълци. Заради необикновената й енергия неслучайно е една от най-интересните дестинации за туристи от цял свят, обясняват запознати. Посетителите и до днес остават изумени от странните релефни кръгове по стените.

След като се прочу по света благодарение на снимките на "Непобедимите 2" в нея, сега през уикендите тя се пълни с любопитни хора, дошли специално, за да се докоснат до необикновената й сила. Туристите са привлечени и от 14-те извора в пещерата, от които се вярва, че блика лековита вода.

В Деветашката пещера са събрани впечатляващи исторически сведения и находки, които рядко може да се видят на едно място.

Големите размери на пещерата, осветена от седемте необикновени отвора и на голяма дълбочина са привличали хората от дълбока древност. Открити са доказателства, че пещерата е била населявана от хора от седем епохи – от старокаменната (преди около 70 000 години) чак до Средновековието.

Домовете на предците ни там били изградени от дървен плет, намазан с кал и покрит със слама. В жилищата имало огнище, както и разнообразни глинени съдове. Открити са и много различни погребения, характерни за съответните епохи.

През римската епоха в централната част на Деветашката пещера над малко естествено изворче е било изградено светилище. Сред останките от него е намерена оброчна плоча с изображение на Артемида, яздеща сърна.

През Средновековието пещерата вече не е обитавана постоянно, а само като убежище при опасност.

През петдесетте години пещерата е използвана за секретен военен обект, където е било съхранявано гориво, а според легендите там всъщност през цялото време са правени опити с извънземни.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати