25 Април 2024 г. Четвъртък

Пловдив въстана с хора́ , София го последва!

2016-09-12 08:15:33
Стотици пловдивчани и българи, дошли от други градове, извиха огромно хоро на площад "Централен" в Пловдив в неделя вечерта. Това се случи в знак на протест срещу забраната на Община Пловдив хора да се играят в Цар-Симеоновата градина на града.
Напук на забраната от Община Пловдив , която се опита да изгони "Хора́ за хората" от центъра на града, този път организаторите бяха си взели тонколоните, а тъпан също се включи в акомпанимента на българския народен танц.

"Трябва да се продължи традицията, защото хорото ни обединява, а забраната го прави само по-многобройно", разказа пред Dnes.bg  една от участничките в масовия български танц.

"Държа да кажа на управниците, че хорото е вечно, а те днес те са тук, а утре ги няма", заяви друга пловдивчанка.

Към огромното хоро в продължение на три часа прииждаха още и още хора, които се хващаха за ръце, за да покажат, че българските традиции са живи и не могат да бъдат заглушени от общински наредби.

"Няма да спрем да идваме - какво по-хубаво от обединението на хората под българския флаг”, попита риторично друг участник в хорото на централния площад в Пловдив.

От Община Пловдив аргументираха забраната за провеждане на традиционното неделно хоро в градината със сигнали на живущи в района за силна музика и с наредба, която забранява използване на електронни озвучителни средства в централната градска част.

След забраната, пловдивчани извиха мълчаливо хоро – без тъпан и без съпровод всички хора се хванаха за ръце и се понесоха в ритъма на танца без музика. Тази неделя неделното хоро бе съпроводено от три тъпана и музика и беше най-многобройното досега.

За да подкрепят жителите на Пловдив, в града пристигнаха участници от танцови състави от Асеновград, Пазарджик и Хасково.

В подкрепа на българския народен танц в културната столица на Европа, се обявиха и софиянци. Близо 100 души се хванаха на хоро пред Народния театър, за да изкажат своята съпричастност с пловдивчани и борбата им с градските власти. Софиянци си носеха уредба и тонколони, на които звучаха български хора́ .
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати