29 Март 2024 г. Петък

Няма да преговаряме за минимални осигурителни доходи, отсече бизнесът

2016-09-07 15:23:36

Четирите национално-представени работодателски организации настояват минималните осигурителни доходи (МОД) да отпаднат като инструмент на договаряне.

Това свое искане повториха и на пресконференция в БТА представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Те се мотивираха с това, че подобни механизми за определяне на прагове на МОД по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на ЕС.

Работодателските организации за пореден път предлагат да бъде прието решение за отказ от участие в преговори на браншово ниво за определянето на МОД за 2017 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата.

По 85 от общо 88 икономически дейности се водят преговори за определяне на минимални осигурителни доходи, т.нар. "прагове". Към настоящия момент няма подписано споразумение в нито една от тях, обяви Васил Велев от АИКБ и уточни, че все пак е имало такова споразумение в една икономическа дейност, но то е оттеглено.

Позицията на представителите на националните организации на работодателите не е променяна. "Няма да преговаряме", категоричен бе Велев.

По думите му в една трета от икономическите дейности няма никакъв проблем с праговете. В друга 1/3 проблемът се изразява в това, че праговете са ниски, сключват се договори от неизрядни работодатели, които са в сивия сектор, на минимални осигурителни доходи и се доплаща "извънсчетоводно в пликче", укриват се осигуровки.

"Не защитаваме лични и корпоративни интереси, защитаваме интересите на бизнеса, който е на светло", категоричен бе Велев и повтори, че нямало друга страна в ЕС, която да има минимални осигурителни прагове.

"Упреквани сме от наши членове, че не поставяме остро въпроса за прекратяване на тази дейност, наречена договаряне на минимални осигурителни доходи", заключи Велев.

По думите му, когато един човек си търси работа, той не знае каква категория персонал е и какъв е прагът, който иска да получава. Служителите търсели нетно равнище на прихода. "Когато не го намерят, отиват при друг работодател", отсече Велев.
Работодателите обясниха, че не целят смяна на министри или на правителството.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати