Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Април 17
Начало arrow България arrow С „Шуми Марица“ столичани поднасят цветя пред костите на княз Александър 1

С „Шуми Марица“ столичани поднасят цветя пред костите на княз Александър 1

  Print E-mail
2016-09-06 15:10:39
източник: news.bg

Лошото време не изплаши столичани, които дойдоха в дъждовния ден пред костницата на княз Александър 1, за да почетат 131 години от Съединението.

Столична община се бе погрижила за тържеството с хор и военни почести. Празникът бе почетен не само от граждани, но и от общински съветници. Под звуците на „Шуми Марица” млади и стари развяха трибагреника.

Цветята, които хората бяха донесли пред гробницата на княза, допринесоха за слънчевото настроение в студения 6 септември.

Баба Веска, която е правнучка на опълченец, обясни, че силно се гордее с дедите си и силно почита днешния ден на Съединението. Тя знае наизуст текстът на химнът на България до 1947 година "Шуми Марица". А прадядо й се е борил за силна и единна независима България. "Бъдете патриоти", призова тя и изрази съжаление, че днес не вижда такава България, а страна,в която цари простотия.

С аплаузи бе посрещнато словото на заместник-кмета по културата на София д-р Тодор Чобанов. В нашата история има времена, в които нациите съзряват, подчерта той. Един от най-величавите мигове за сраната ни е Съединението, изтъкна той.

Националното обединение се превърна в идеал на целия народ, обясни Чобанов и припомни огорченията на следосвобожденска България и въздигането на идеала за съединена България. Тогава народът ни смаял с волята си цяла Европа, изтъкна Тодор Чобанов. Съединението е категорично национално завоевание, заяви заместник-кметът.

По думите му, 6 септември е важен момент в историята на София, тъй като именно на този акт тя става столица на България. Нека помним историята на Съединението, призова Тодор Чобанов. Да живее България, призова той, Да живее България, отвърна му развълнуваната тълпа.

Венци и цветя бяха положени от името на премиера Бойко Борисов и кмета Йорданка Фандъкова. Президентът спи, ядосаха се хората, че нямало цветя от държавния глава.

Никое значимо историческо събитие в историята на българския народ, никой успех не е дошъл просто и лесно, посочи след церемонията Тодор Чобанов.

Кулминацията на днешните тържества е в Пловдив.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?