25 Април 2024 г. Четвъртък

Вечният въпрос: Повече траки или повече славяни?

2016-09-06 15:00:04
Повече траки или повече славяни? Какви са по произход българите? Този въпрос периодично се повдига от историци, медици, генетици и често дава повод за спекулации. 
 
Едно от последните изследвания по темата твърди, че българите носим гените на траки и прабългари и нямаме общо със славяните. Проучването, обявено наскоро, е дело на екип от Катедрата по медицинска генетика на Медицинския университет в София, Института по микробиология, Института по антропология, Националния археологически институт с музей при БАН.
 
Според генетика проф. Иво Кременски обаче не може да се прави извод, че българите са отдалечени от славяните.
 
"Една от спекулациите е, че българите са до румънците и нито един от тях не е до славянските народи“, каза той в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.
 
Според него обаче това, че сме много близки до околните, които не говорят славянски, не означава в никакъв случай, че ние не сме славяни. “Не може да се направи изводът, че сме силно отдалечени от славяните", смята професорът. 
 
Той обясни, че при настъпването на последния ледников период човекът се връща от север, за да търси убежище и спасение в южните страни. Една от спирките е бил Балканският полуостров. “България, бидейки на кръстопът, както и в момента, непрекъснато е била подложена на миграционен процес и на смесване на народите", каза още генетикът.
 
Той разказа, че преди 7 800 години на Балканите е възникнала мутация на населението. “Тя е извънгенна, но пък това ни дава възможност да идентифицираме тези хора и да ги сравним със съвременните. Известно е, че 20 - 22% от съвременните мъже носят същата мутация, тоест те са потомци на тези хора, което съвпада и с периода на създаването на културата", добави проф. Кременски.
 
Сред другите спекулации за българския произход професор Кременски сложи и твърдението, че ние сме близки до италианците. 
 
"До кои италианци? Италианците са северни, централни и южни. Да, близки сме до тях, защото исторически Централна Италия в един момент е била гръцка. Ние сме близки с гърците. Прабългарите са достигнали един от Роговете, до Северна Италия. Да, близки сме, но "най-близки" си оставаме до народите, които са около нас“, каза професорът.
 
Той поясни, че българите са “неразличими от Румъния, много близки до Гърция и до всички балкански страни. Включително и в даден момент до Албания - това е понятно от историята". 
 
Според професора е много опасно генетиката да се използва за изводи в политиката. Той обаче допълни, че това се прави. 
 
"И в момента има руски проекти, в които има връзка между българите и татарите. Геномен проект“, каза Кременски. Според него обаче геномните проекти се правят за здравеопазване, а не за политика.
 
Проф. Кременски се надява в бъдеще да бъде направен национален ДНК-а и генетичен регистър, за да се знае какво ни очаква. А, за да спре за спекулациите около произхода ни генетикът настоява за незабавен контрол по подобни изследвания.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати