29 Март 2024 г. Петък

До седмици ескалира бежанската ситуация у нас, сочат прогнози

2016-09-03 08:29:48

В средата на септември ситуацията с мигрантите в България ще ескалира. От началото на годината у нас са установени общо 12 341 мигранти, гласи регулярен доклад на МВР за мигрантския натиск, цитиран от БГНЕС.

Мигрантските центрове, които са към МВР вече са препълнени, бежанските лагери към Държавна агенция за бежанците имат капацитет да поемат още около 1100 мигранта, а потокът на бежанци остава устойчив.

Само за периода 25 август – 01 септември на територията на България са задържани 645 чужди граждани. Данните показват, че през последната седмица на август няма промяна на мигрантския поток, спрямо средата на миналия месец, когато за период от седмица бяха задържани 650 лица.

Задържането на по-голямата част от мигрантите миналата седмица е станало при опит да напуснат България по посока Сърбия. Установени са 482 лица на българо-сръбската граница.

От началото на 2016 година у нас са установени общо 12 341 мигранти. Ситуацията с бежанските центрове продължава да се влошава, показва статистиката на Държавна агенция за бежанците към Министерския съвет.

Само за последната седмица в бежанските лагери са настанени нови 532 лица, което е ръст от 10%. ДАБ има капацитет да поеме до 5130 мигранти, а към момента в бежанските центрове се намират 4061, което 79% заетост.

Ако тенденцията се запази, то само след две седмици, властите ще бъдат принудени да търсят нови места за временно настаняване на мигранти, които вече са влезли на наша територия.

От настанените в центровете на Агенцията за бежанците почти 50% са от Афганистан, 20% са от Ирак и 18% от Сирия. По данните на ДАБ извън бежанските центрове, на собствена издръжка, се намират 412 души.

Ситуацията с домовете за временно настаняване, които са към Дирекция “Миграция”, продължава да се влошава, сочат и данните на МВР. Към момента капацитетът на заетост е 154% или при възможност да поемат 940 лица, в тях се намират 1446 души, като само последната седмица са били настанени още 102 лица.

 За последната седмица българските власти са успели да върнат обратно едва 23 незаконно пребиваващи граждани. От тях петима са върнати на Турция.

Припомняме, на извънредно заседание на сръбското правителство бе решено съвместни патрули от сръбската армия и полиция да усилят граничния контрол към България и към Македония. Заседанието бе проведено в нощните часове на 18 юли т.г., а часове по-късно главният секретар на МВР Георги Костов увери българските медии, че в Белград нямат повод за притеснение, защото потокът от бежанци в посока на западната ни съседка не се е увеличил.

Същевременно има реална опасност в изпълнение на Дъблинското споразумение страните от Западна Европа да започнат да връщат мигрантите, които са се регистрирали първо в България.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати