25 Април 2024 г. Четвъртък

Обвиниха „мозъка“ на покушението срещу Алексей Петров, отива на съд

2016-09-03 08:24:08

Прокуратурата официално обвини Роман Логвиненко за покушението срещу Алексей Петров.

Припомняме, на 20 октомври миналата година в района между „Хладилника" и Околовръстен път в София с гранатомет бе стреляно по автомобил, с който се придвижва бившата барета и бивш съветник на ДАНС Алексей Петров. В автомобила беше и личният шофьор на Петров - Стефан Борисов.

Три месеца по-късно за покушението бяха задържани руски или украински граждани.

Логвиненко е извършил престъпление по чл. чл. 116 ал. 1, т. 4, пр. 3, т. 6, пр. 1, алт. 1 и 2, т. 9, вр. чл. 115, вр. Чл. 20, ал. 1, вр. Ал. 3 и 4, вр. Чл. 18 ал. 1 от НК.

Обвинителният акт сочи Роман Логвиненко за подбудител и организатор със съучастници Артьом Темпински и Максим Чорний като извършители, а Йевен Балков е квалифициран като помагач.

Според прокуратурата подготовката на покушението е продължила от пролетта на 2014 година.

Логвиненко е организирал убийството на Петров, като е дал наставления и разпореждания, както и е обещал заплащане в размер на 200 000 евро на тримата.
Именно Логвиненко е набавил и двата гранатомета РПГ-22, дал е съвети и разяснения. Той е организирал и следенето на Алексей Петров.

Обвиняемият е осигурил и леките автомобили за извършване на престъплението – марка „Ситроен Саксо“ и „Опел Астра“.

Обвинителният акт припомня начина на извършване на покушението на 29.10.2015 г. около 08.35 часа, като посочва, че то е извършено по начин, опасен за много хора.

Артьом Темпински и Максим Чорний са произвели изстрелите с двата гранатомета към автомобила „Mercedes S 500 Gard“, в който са пътували Петров и Борисов.

Въпреки че стрелбата е предумишлена, не са настъпили тежките и обществено опасни последици, тъй като автомобилът е бил брониран и снарядите не са проникнали в него.

Снарядите само са ударили дясната предна част на автомобила. Предното панорамно стъкло е спукано, а стъклото на предната дясна врата е счупено. В следствие на стрелбата е паднала и отломка от стена на сграда и е ударила автомобила в задния ляв калник. Включили се защитните системи на колата, която изпуснала димна завеса.

Борисов продължил да шофира по ул. „Светослав Минков“ в посока бул. „Черни връх“, направил обратен завой на самата улица в близост до кръстовището, без да излиза на булеварда и се върнал по същия маршрут в обратна посока, като паркирал автомобила в гаража на дома на Петров.

В хода на разследването са извършени два огледа - на местопроизшествието и на домашния адрес на Петров.

Стрелците са се оттеглили с лек автомобил марка „Опел“ модел „ Астра”, цвят бордо, а единият от извършителите е имал поставена на лицето бяла маска. От мястото, където автомобилът е открит по-късно от полицията, са намерени и иззети две пластмасови маски – черна и бяла, както и други вещи. В автомобила са иззети доказателства по обвинението, включително и два зелени кръгли капаци за РПГ, метални скоби за РПГ и други вещи.

При разследването са разпитани и фактическите собственици, които са продали автомобила. Мобилният номер посочен от собствениците като номер използван от купувача му е използван и за осъществяването на опита за убийство на Петров и бягство от местопрестъплението.

В обвинителния акт напомнят и че на 13.01.2016 г. са задържани двама душии са иззети множество веществени доказателства. Те са разпитани като свидетели и дават подробни показания за извършения опит за убийство на Алексей Петров.

При проведените разпознавания е установена самоличността на украинцитеАртьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков. Има доказателства,включително и биологични следи, че лекият автомобил „Ситроен“, модел „Саксо“, двата броя РПГ и маските са използвани от тях.

Според обвинението Темпински, Чорний и Балков са доведени в България от обвинения като организатор Логвиненко.
Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият Роман Логвиненко не дава обяснения.

В хода на разследването са били назначени множество експертизи - комплексна автотехническа, оценителна, балистична, ДНК експертизи. Извършен е и анализ и съпоставка на гласни доказателства.

Очаква се Софийски градски съд да насрочи първото заседание по делото.

Разследването срещу останалите съучастници продължава в отделно дело, посочват от прокуратурата.

Роман Логвиненко е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намира в затвора в София. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати