25 Април 2024 г. Четвъртък

Заради злоупотреби и лъжи КФН изключи одитор от стрес-тестовете на застрахователите и пенсионните фондове

2016-09-02 14:32:52
Комисията за финансов надзор (КФН) изключи "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД от списъка на независимите външни проверяващи на застрахователните компании и пенсионните фондове, съобщиха от комисията. По информация на "Капитал" консултантът е спечелил най-много на брой клиенти за проверките на небанковия сектор.

Разследване на регулатора е разкрило, че документите, предоставени от компанията, съдържат съществена невярна информация. Установени са неистински данни, предоставени в процеса на избор и назначаване на независими външни консултанти за извършване на прегледи на активите на пенсионни фондове и баланси на застрахователи, се казва в съобщението.

В процедурите за подбор и назначаване на независими външни проверяващи кандидатите са били задължени да предоставят международни екипи с висока квалификация и опит за извършването на прегледите. Част от международните партньори, посочени от "РСМ БЪЛГАРИЯ" като членове на екипите, са заявили по време на разследването, че не им е известно да са включени в такива прегледи и посочват, че подписите върху техните автобиографии не са положени от тях. Някои от тях дори заявяват, че подадените техни автобиографии са неверни, установи проверката на регулатора.

Въпросните документи са били съществени основания за избора на компанията за проверяващ, защото са доказвали необходимата квалификация, опит и наличието на ресурси, уточнява финансовият надзор.

Освен това е установено, че "РСМ БЪЛГАРИЯ" продължава да отчита в документите, които редовно подава в КФН след началото на прегледите, че същите хора извършват работа в прегледите, докато самите те категорично са опровергали това пред проверяващите. Разкритата невярна информация включва злоупотреба с имената на ръководители на екипи, актюери и други членове на екипи в прегледите на различни застрахователи и пенсионни фондове, посочва КФН.

Разследването е било разширено, за да обхване други независими външни проверяващи, и за никой друг проверяващ не е било намерено доказателство за такава невярна информация, подчертават оттам.

Заради съществената невярна информация, открита в документите на компанията, управителният съвет на КФН е решил да изключи дружеството от списъка на независимите външни проверяващи, които да могат да извършват проверки на застрахователи и пенсионни фондове, и е отменил всички индивидуални решения за назначаване на "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД като независим външен проверяващ.

Регулаторът нарежда на застрахователите и пенсионноосигурителните дружества незабавно да прекратят договорите с компанията и да изберат нов проверяващ от одобрения списък, в срокове, които се посочени в нова инструкция за процедурата.

КФН ще предаде на съответните компетентни органи резултатите от това разследване, за предприемане на съответните правни действия срещу отговорните лица.

"Проведеното разследване и взетото решение показват, че Комисията за финансов надзор работи прозрачно в диалог с всички свои партньори. Тъй като целта на прегледите съгласно мандата от парламента е да се повиши доверието в застрахователния сектор и в сектора на пенсионните фондове, не виждаме друг начин освен отстраняването на "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД от процеса на извършване на прегледи и стартираме процедури за избора на надеждни международни проверяващи, които да заменят "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД. Независимо от всичко, ние сме решени да финализираме прегледите преди края на тази година," коментира новият председател на комисията Карина Караиванова.

Проверките на застрахователния сектор и пенсионните фондове започнаха на 15 юли, когато КФН все още беше оглавявана от Стоян Мавродиев. Ден преди това в кабинета на премиера Бойко Борисов беше постъпило писмо с притеснения за предстоящата процедура, отправено от Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA). Подборът и назначаването на външни одитори беше един от проблемите, отбелязани в писмото.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати