18 Април 2024 г. Четвъртък

Избухването на Falcon 9 нанесе щети за милиони на Eutelsat и Facebook

2016-09-02 13:04:39
Комуникационната компания Eutelsat съобщи в четвъртък, че щетите от експлозията на ракетата Falcon 9 в Кейп Канаверал в САЩ ще достигнат 50 милиона долара в следващите 3 години.

Разочарование от тежкия инцидент изрази "Фейсбук" (Facebook), която възнамеряваше да използва спътника.

Недоволни са и от израелската Space Communications, която притежава спътника AMOS-6, унищожен във взрива.

Все още се разследват причините за избухването на ракетата часове преди планирания старт в събота. Това стана по време на рутинни тестове и от видео, разпространено в интернет, се вижда, че причината е нещо, което се случва точно под капсулата със спътника. Следва взрив, който откъсва спътника, втора експлозия, която унищожава резервоарите, и трета - след падането на спътника на земята.

Щатът Флорида, където е Кейп Канаверал, се подготвя за връхлитането на тропическата буря Хърмайн, която мож еда се окаже първият ураган в района след Уилма от 2005 г.


От Eutelsat обявиха, че директните щети за тях за 2016-2017 г. ще са в рамките на 5 млн. долара, но сумата се утроява за 2017-2018г. И става шест пъти по-голяма в периода 2018-219г. Намеренията на компанията бяха с помощта на частната SpaceX на Илон Мъск да покрие район на юг от Сахара с високоскоростен интернет от началото на следващата година.

"Фейсбук" щеше да е сред първите клиенти и сега ръководителят и основен акционер Марк Зукърбър изрази "дълбоко разочарование, защото трябва да отложат свързването с широколентов интернет на бизнеса и всички хора в тази част на континента.

Отрицателният ефект за израелската Spacecom тепърва ще се изчислява, след като Исак Бен Израел, ръководителят на израелската комсмическа агенция, заяви, че построяването на нов спътник ще отнеме вероятно 3 години. AMOS-6 бе изработен от държавната компания Israel Aerospace Industries.

Напълно е възможно взривът да дерайлира плановете на китайската Beijing Xinwei Technology Group да купи израелската Spacecom за $285 милиона долара. Китайците бяха казали, че реализирането на намеренията им зависи от успешния старт на спътника и приключването на тестовете в орбита.

SpaceX също е в сериозно затруднение, тъй като планираше още 9 палета до края на годината, включително два за извеждане в орбита на мрежа от 20 спътника за Iridium.

Компанията твърди, че има поръчки за космически полети на стойност 10 млрд. долара и сред клиентите са както частни компании, така и NASA.

Ракетата, която избухна, никога досега не е била използвана в полет, а експлозията се случи на едината от двете стартови площадки на SpaceX. Другата е в базата "Вандербилт" в Калифорния, неотдавна бе наета кулата за стартиране на совалки в Космическия център "Кенеди", а четвърти обект се строи в Тексас.

Тежкия инцидент стана малко повече от година след унищожаването през юни 2015г. На товар, предназначен за Международната космическа станция.

Тази година Илон Мъск разби монопола на Lockheed Martin и Boeing за поръчки за извеждане на военни спътници.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати