Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Дек 9
Начало arrow България arrow Не давайте назаем, вземете си босилек – Симеоновден е!

Не давайте назаем, вземете си босилек – Симеоновден е!

  Print E-mail
2016-09-01 17:10:22
източник: dnes.bg

На 1 септември православната църквата отбелязва Симеоновден. Християнският празник е в чест на св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта.

Симеон Стълпник е покровител на селскостопанския труд. От септември започва народната календарна година. Когато прибира плодовете на труда си и засява бъдещите кълнове, българинът завърта календара отначало. Затова и първият ден от тази нова трудова година има особен тайнствен и магически смисъл, по него се гадае и се предсказва за всичко онова, което ще се случи.

Традицията повелява, че на този ден се освещава заедно с китка босилек семето за посев - пшеница, ръж, ечемик, грах и т. н. В семената се слагат също нанизани на червен конец червени чушки, плодове, орехи, пепел от бъдника, сребърни монети.

При връщане от църква се ходи на засяване, разказва "Фокус". Ритуалът е празничен, участниците в него са с нови дрехи, колите са украсени с цветя, воловете са окичени също с цветя, на роговете им се слагат малки кравайчета. Жената обикаля три пъти около колата с добитъка и ръси пепел от Бъдни вечер. Ако ги обиколи с жар, работата им ще спори.

На места пред колата се коли петел - "курбан за св. Симеон". Накрая стопанката отваря широко портите, подава в нова торба варена кокошка, бяла погача, баница и орачите тръгват. Ако времето не е подходящо, засяват се само няколко бразди. Засява се на пълна месечина и при изгрев слънце. На заораване воловете се поливат с вода - да им е лесно при орането, както "лесно ходи водата"р" в името, значи и с първия намек за есен и зима, за два нови сезона на дъжд, студ, виелици, време, за което човек трябва отрано да се подготви, като чете онези тайни и невидими знаци, които природата непрекъснато дава.

Сигурен знак е времето през първите дни на септември. Ако на 1, 2 и 3 септември то е ясно и слънчево, времето съответно през януари, февруари и март ще е хубаво. Ако вали или е облачно или ветровито, зимата, която идва, ще е лоша, кишава и дъждовна.

Дните от 1 до 12 септември могат да покажат какво ще бъде времето през цялата година от януари насетне. Началото на деня пък подсказва за времето през първата десетдневка на съответстващия месец, обедът - за средата, вечерта - за последните му десет дни. Ако през този дванадесет-дневен период времето е лошо, цялата следваща есен ще е суха.

Ако на Симеоновден е цъфнал синият минзухар (кърпикожух), зимата ще е продължителна, пролетта трудно ще се справи със студа и снега и ще закъснее.

Ако прехвърча сняг, пчелите ще се роят и ще има мед.

Ако на 1, 2 и 3 септември в жълъдите има червеи - годината ще е плодородна, ако жълъдите са празни - годината ще е гладна. Ако на 10 и 12 септември времето е ясно, овошките и лозята ще са плодородни и виното ще е добро. Ако обаче през септември прогърми, овошките ще се развалят.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ...
  Новини На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Андрей е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър.Разпънат е на кръст в гръцкия град Петра. ...
  Новини На пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".Заседанието имаше две точки. Едната бе обсъждане на указа на президента, а ...
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?