25 Април 2024 г. Четвъртък

Не давайте назаем, вземете си босилек – Симеоновден е!

2016-09-01 17:10:22
На 1 септември православната църквата отбелязва Симеоновден. Християнският празник е в чест на св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта.

Симеон Стълпник е покровител на селскостопанския труд. От септември започва народната календарна година. Когато прибира плодовете на труда си и засява бъдещите кълнове, българинът завърта календара отначало. Затова и първият ден от тази нова трудова година има особен тайнствен и магически смисъл, по него се гадае и се предсказва за всичко онова, което ще се случи.

Традицията повелява, че на този ден се освещава заедно с китка босилек семето за посев - пшеница, ръж, ечемик, грах и т. н. В семената се слагат също нанизани на червен конец червени чушки, плодове, орехи, пепел от бъдника, сребърни монети.

При връщане от църква се ходи на засяване, разказва "Фокус". Ритуалът е празничен, участниците в него са с нови дрехи, колите са украсени с цветя, воловете са окичени също с цветя, на роговете им се слагат малки кравайчета. Жената обикаля три пъти около колата с добитъка и ръси пепел от Бъдни вечер. Ако ги обиколи с жар, работата им ще спори.

На места пред колата се коли петел - "курбан за св. Симеон". Накрая стопанката отваря широко портите, подава в нова торба варена кокошка, бяла погача, баница и орачите тръгват. Ако времето не е подходящо, засяват се само няколко бразди. Засява се на пълна месечина и при изгрев слънце. На заораване воловете се поливат с вода - да им е лесно при орането, както "лесно ходи водата"р" в името, значи и с първия намек за есен и зима, за два нови сезона на дъжд, студ, виелици, време, за което човек трябва отрано да се подготви, като чете онези тайни и невидими знаци, които природата непрекъснато дава.

Сигурен знак е времето през първите дни на септември. Ако на 1, 2 и 3 септември то е ясно и слънчево, времето съответно през януари, февруари и март ще е хубаво. Ако вали или е облачно или ветровито, зимата, която идва, ще е лоша, кишава и дъждовна.

Дните от 1 до 12 септември могат да покажат какво ще бъде времето през цялата година от януари насетне. Началото на деня пък подсказва за времето през първата десетдневка на съответстващия месец, обедът - за средата, вечерта - за последните му десет дни. Ако през този дванадесет-дневен период времето е лошо, цялата следваща есен ще е суха.

Ако на Симеоновден е цъфнал синият минзухар (кърпикожух), зимата ще е продължителна, пролетта трудно ще се справи със студа и снега и ще закъснее.

Ако прехвърча сняг, пчелите ще се роят и ще има мед.

Ако на 1, 2 и 3 септември в жълъдите има червеи - годината ще е плодородна, ако жълъдите са празни - годината ще е гладна. Ако на 10 и 12 септември времето е ясно, овошките и лозята ще са плодородни и виното ще е добро. Ако обаче през септември прогърми, овошките ще се развалят.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати