25 Април 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ и РБ: Продължаваме... До края на мандата

2016-09-01 16:59:33

Премиерът Бойко Борисов събра на разговори в Министерския съвет лидерите на партиите от Реформаторския блок. Единствено изключение направи председателят на ДСБ Радан Кънев.

Той обясни, че е бил поканен, но учтиво е отклонил поканата, защото тъмносините вече не са част от мнозинството, а опозиция, каквато станаха, след като Христо Иванов хвърли оставка като правосъден министър с мотива, че съдебната реформа не се прави както трябва.
Въпреки това обаче след срещата днес стана ясно, че Борисов и лидерите на останалите партии от РБ са готови да се борят докрай, за да няма предсрочни избори, каквито пък искат от БСП и ДПС.

Готовност и воля за успешно изпълнение на управленската програма на правителството и завършване на пълен четиригодишен управленски мандат заявиха лидерите на партиите от управляващото мнозинство на среща при министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Имаме воля да продължим с реформите и това е нещото, което ни обединява", каза шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов след разговорите.

Той обясни, че партиите в мнозинството не са песимисти за завършване на пълния мандат. 

Цветанов съобщи, че по време на срещата партньорите във властта са обсъдили секторните политики, реформите и средата на сигурност. ГЕРБ и РБ са говорили за приоритетите си през есенния политически сезон. 

Международните заплахи и националните интереси на България налагат като приоритети през започналия политически сезон гарантирането на националната сигурност, на финансовата стабилност и успешна подготовка за Българското председателство на Съвета на ЕС, обясниха и от преслужбата.

Лидерите на реформаторите и Борисов са постигнали съгласие около необходимостта от политическа стабилност, която да гарантира икономическото развитие на страната и продължаване на реформите.

Остава приоритет и активното участие на България в процеса на вземане на решения в Европейския съюз и в НАТО.

"Основната тема през есенния сезон е бюджетът, октомври той трябва да е в парламента и до края на ноември трябва да бъде приет", каза още шефът на депутатите от ГЕРБ. 

По време на срещата партньорите говорили, макар и малко, за президентските избори. Обща кандидатура за държавен глава обаче не е била обсъждана. 

"Разбрахме се, че трябва да се запази толерантният тон, да има смислен дебат", каза Цветанов. Той припомни позицията на ГЕРБ, че партиите от ЕНП трябва да се подкрепят на втори тур.

"Така че от тази гледна точка се разбрахме да се подкрепяме на евентуален балотаж и това е съвсем логично", каза още Цветанов, който е и председател на предизборния щаб на ГЕРБ.

В срещата при премиера са участвали вицето му и МВР шеф Румяна Бъчварова, другото вице и просветен министър Меглена Кунева, която е председател на ДБГ, министърът на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски, министърът на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев, председателят на НПСД Корман Исмаилов, шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски и заместник-председателят на ПГ на РБ Борислав Великов.

След като АБВ се отказа от подкрепата си за правителството и оттегли министъра си от кабинета, Борисов трябва да разчита все повече на реформаторите, за да запазят заедно властта. 

Другият партньор, който винаги застава зад кабинета, е Патриотичният фронт.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати