26 Април 2024 г. Петък

Продължавайте все така, хвали Туск дипломацията на Борисов

2016-08-31 15:42:47

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са обсъдили в телефонен разговор подготовката на срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки в Братислава на 16 септември.

Доналд Туск отбеляза, че основна тема на предстоящия форум ще бъдекризата с мигрантите в Европа и търсенето на единно европейско решение.

В този контекст премиерът Борисов го запозна с проведените разговори в Турция миналата седмица, както и с разговорите с канцлера Ангела Меркел. 
На Доналд Туск е представена актуалната ситуация по българските граници,както и действията, които страната ни предприема, за да ограничи навлизането на нелегални мигранти на територията на Европейския съюз.

Премиерът Бойко Борисов потвърди позицията си, че държавите от ЕС и Турция трябва взаимно да разберат проблемите си и всички страни солидарно да положат усилия за изпълнение на постигнатите до момента договорености и поети ангажименти.

Доналд Туск е изразил готовност да съдейства, за да бъдат постигнати практически резултати. Той е поздравил премиера за активната дипломация, проявена при срещите в Турция и в Германия като допълни, че този подход следва да продължи и занапред.

Борисов и Туск отбелязаха, че изпълнението на споразумението от март е в основата на партньорските отношения между ЕС и Турция. Председателят на Европейския съвет е посочил също, че при дискусиите в словашката столица ще настоява да се стигне и до обединена позиция за подкрепа на българската държава, която като външна граница на ЕС в момента предотвратява разрастването на мигрантската криза.

Туск е предложил на премиера Борисов да представи допълнителните искания на страната ни за подпомагане с финансов, човешки и технически ресурси.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати