17 Април 2024 г. Сряда

Спас Русев е новият собственик на "Левски"

2016-08-30 14:31:52
Спас Русев официално беше обявен за нов собственик на футболния "Левски".

Новината съобщи официално един от досегашните собственици на сините - Иво Тонев, по време на Общото събрание на клуба в НДК.

62-годишният бизнесмен получава безвъзмездно акциите на тримата досегашни собственици - Тонев, приближения до депутата от ДПС Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов и Николай Иванов.

Русев изтъкна пред присъстващите на общото събрание, че от дете е закърмен с идеята "Левски". Той посочи, че няма да се бърка в работата на отбора.

"Тук наблюдавам как футболни президенти коментират непрекъснато мачове, съдии и какво ли още не около отборите. Не очаквайте от мен на всеки 45 минути да се изказвам за мачовете. Не очаквайте от мен да се бъркам в работата на треньора. Не очаквайте от мен да коментирам работата на футболния съюз. Моята задача е да осигуря подходящите условия за работа на футболистите и екипа на клуба. Защото "Левски" е идея", каза бизнесменът.

Всичко е "безвъзмездно"

Акцентът по време на общото събрание падна върху думата "безвъзмездно". Тонев посочи, че той и другите досегашни собственици безвъзмездно са дали около 1.45 млн. лева на клуба. Той изтъкна, че е направено така, че "Левски" да не се озове в ситуацията, в която попадна ЦСКА миналото лято.

"През миналата година клубът беше близо до това да последва съдбата на един друг клуб и сега да трябваше да му се налага да се сдружава с "Левски" (Карлово)" или "Левски" (Долна баня), за да играе сега в Първа лига. Когато поехме заедно с Ангелов и Иванов управлението на клуба, задачата ни беше да стабилизираме клуба. Сега ви казвам, че досега сме изплатили общо около 4.26 млн. лева задължения, от които 1.4 млн. са към НАП", обяви Тонев.

Какво се случи досега

Преди малко повече от година тримата получиха равен дял от контролния пакет акции на тогавашния собственик Тодор Батков. Тогава те обещаха да изчистят задълженията на клуба. До момента индикациите са, че се случва точно обратното.

Според информация на "Капитал" по груби изчислениявсички дългове вече са около 20 милиона лева. В счетоводните документи има дори останал 1 милион лева дълг към Батков, който по неизвестни причини не е бил изчистен.

Едно от първите действия на тримата собственици беше да прехвърлят 10% от акциите на клуба на организациите на привържениците тръст "Синя България" и Националния клуб на привържениците. Феновете от своя страна обещаха прозрачност на синята общественост и край на модела "бащица-собственик".

Постепенно отношенията между представителите на двете организации и останалите членове на управителния съвет се изостриха, което доведе до серия от оставки.

Първо това стори председателят на УС Иво Тонев, а след него същото направиха и спортният директор на клуба Георги Иванов-Гонзо, както и няколко от членовете на УС. Васил Колев пък подаде оставка като председател на "Синя България" и така на практика се отказа от мястото си в съвета.

На пръв поглед най-големият успех на Тонев, Ангелов и Иванов начело на клуба бе завършването на строежа и отварянето на новия сектор А на стадион "Георги Аспарухов". Строежът на "най-модерната трибуна в България" отне над три години и струва на клуба 11.5 милиона лева. Тонев посочи, че трибуната трябва да бъде изплатена с приходите от билети.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати