20 Април 2024 г. Събота

Матури, епизод втори: 5275 зрелостници на поправка

2016-08-29 09:07:00
5275 зрелостници са подали заявление, че ще се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Рано тази сутрин изпитният вариант беше генериран сред 11 милиона комбинации от журналист, определен чрез жребий по тъмно в сградата на министерството.

Ведомството взе нови мерки срещу преписвачите, като на тази сесия за първи път раздели изпита по български език и литература на 3 модула.

Зрелостниците ще получават изпитния вариант на части и ще разполагат с определено време за работа върху всяка от частите.

Първият ще им бъде раздаден в началото на изпита и за решаването му ще имат един час. След това ще трябва да запечатат работите си в специални пликове и да изчакат раздаването на втория модул. Ще получат въпросите от втория модул един час след началото на изпита.

Ако са готови по-рано с първия, могат да отидат до тоалетна. Не могат обаче да напускат училището, защото после няма да ги пуснат обратно, е обяснил заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Той е допълнил, че възможните комбинации от въпроси за изпита по български език и литература са 11 милиона и има 30 възможни теми за интерпретативно съчинение или есе върху творчеството на 15 български автори.

От генерирания вариант е станало ясно, че учениците на 41-и въпрос ще пишат по тема номер 1. За нея ще имат 2 астрономически часа.

"Не сме имали никакви сигнали за купуване на отговори от матурата. За нас е важно да не изтече информация от МОН"
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати