28 Март 2024 г. Четвъртък

Ултиматумите не работят за обединена Европа, разсъждава Борисов след срещата с Меркел

2016-08-28 14:13:04

Надявам се заплахите и твърдият тон да отстъпят на дипломацията. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод проведенатасреща в Берлин с федералния канцлер Ангела Меркел, както и с министър-председателите на Хърватия, Словения и Австрия. Имало доста противоречия между членките, а Борисов настоява за единен ЕС.

„Европейският съюз и Турция трябва да положат огромни усилия, но да действа до октомври споразумението и да се намерят стъпки, по които то да продължи да действа и след това. Защото хубаво или лошо, то към момента работи. Европа и Турция трябва взаимно да разберат проблемите", допълни министър-председателят.

По думите му, членството на Турция веднага в ЕС не може да стане, но облекчаването на визовия режим за бизнеса и за държавните служители като стъпка, може да започне. 

Премиерът посочи, че помощта, която приемаме е вид солидарност. "Ние имаме близо 13 млрд. лв. във фискалния резерв. Възложил съм на финансовия и военния министър да мислят наличната ни сухопътна армия да се използва по-рационално особено по гръцката граница", допълни министър-председателят, който призова гръцката страна също да спазва споразумението. 

"Ние искаме ЕС да спазва своите ангажименти. Не трябва да забравяме, че европейската солидарност и кохезионните фондове не са само в парите, които се дават", смята Бойко Борисов. Той допълни, че е заявил категоричната българска позиция, че няма да приемем мигранти, връщани от Австрия, Унгария, Германия при положение, че няма споразумение и реадмисия към Турция.

"Където трябва категоричност ние сме я заявили и в същото време този тон и тези ултимативни тези от една или друга държава не работят за обединена Европа. Надявам се да се намери разумния тон и в диалог да се направят следващите стъпки", посочи министър-председателят.

Той отбеляза, че отдавна подкрепя създаването на обща европейска прокуратура, обща армия, обща гранична полиция. "Убеден съм, че при една обща структура ще се спестят пари и ще станат по-рационални", допълни премиерът.

Борисов още веднъж подчерта, че без мир в Сирия и в арабския свят няма шанс да бъде решен въпросът с бежанските вълни. Иначе, според него, на дневен ред пред страната ни остават европейските приоритети кат ода влезем в чакалнята на Еврозоната и Шенген, макар че в момента Шенген не бил изгоден за нас, според премиера.

Бойко Борисов каза, че тази седмица завършваме оградата по границата с Турция.

За България трябва много Божия подкрепа, отсече премиерът Борисов.

Министър- председателят присъства на освещаването на новопостроената църква "Св. Ап. Петър и Павел" в с. Мечкарево, община Сливен. Строежът е започнал през 2006 г. и е завършен през 2016 г. Средствата, вложени в изграждането, са от дарители и Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати