24 Април 2024 г. Сряда

Контраударът на АБВ - оттегля подкрепата си за генерал Румен Радев

2016-08-24 13:13:37

Хората на Георги Първанов ще дадат алтернатива на левите избиратели. Няма да подкрепят генерал Румен Радев (когото преди дни обявиха за достоен кандидат, с големи шансове за успех, б.р.). Така АБВ отвърна на червения удар от вчера.

След заседанието на изпълнителното бюро на азбукарите Ивайло Калфин обяви, че партията подкрепя действията на ръководството в преговорите със социалистите. Позицията на партията била правилна според него. Търпеливо изчакали всички процедури в столетницата.

От АБВ имали желание за общо съгласие за издигане на силна кандидатура.Позитано прояви липса на коректност, изтъкна Калфин. Червените проявили страх. От АБВ искали кандидатът да е издигнат от инициативен комитет, а не да е партийна кандидатура. Червените отказвали.

Днес вече е късно за инициативни комитети, заяви още Ивайло Калфин. Днес имаме партийни решения, подчерта той. Потресен бил от становището, че двете партии не били равнопоставени. Според него Корнелия Нинова проявила ксенофобия и расизъм към по-малката формация, а именно АБВ. Затова и хората на Георги Първанов не приемат това абсолютно неприемливо поведение на соцлидера.

БСП изгуби изборите за президент, повтори Калфин тезата си от вчера. Отговорността за това била изцяло на червената партия. Недостойно за селски вечеринки било поведението на БСП. 

АБВ няма да подкрепи кандидат на БСП, обяви Ивайло Калфин. Според него червената партия влиза с поведението си в редиците на екстремистките партии. Тепърва щели азбукарите да решат как да участват на изборите.

Играем до края, нали, - това попитала Нинова лидера на АБВ по време на срещите им, сподели самият Георги Първанов. Да не ни преметнеш, питала още тя.

Георги Първанов намекна, че партията може да излезе със свои кандидати, с които да се борят за балотаж.

Не сме в ъгъла, отиваме в левия център, подчерта още лидерът на АБВ и припомни, че партията му има номинации - неговата и на Ивайло Калфин.

Имаме скрит ход, подчерта той. Вече не ни се налага да бързаме, заяви лидерът на азбукарите. Щели да излъчат достатъчно популярни личности и нямало да се налага да бъдат лансирани.

Първанов разказа още, както стана ясно и от разпространения вчера от АБВ проект за коалиционно споразумение с БСП, че азбукарите предложили името на коалицията да е „Коалиция за България”"">Препъни камък се оказвало общото ръководство, макар че цялото управление на коалицията се оставяло в ръцете на Корнелия Нинова. Самият Първанов подчерта, че направил твърде много компромиси в преговорите. Изненадан е, че отношенията са скъсани на ниво проект на коалиционно споразумение.

Недоумявам каква е тази работа, изненадан е лидерът на АБВ. Генерал Радев бил хвърлен в блатото на тежките партийни дебати, както се възмути още той по повод поведението на левицата относно кандидата. Сега червените се опитвали да си назначат държавен глава.

Щабът трябвало да се ръководи от човек, определен от кандидата, не от партийния лидер, както е сега - Нинова оглавява предизборния щаб на генерал Радев. Ще избирам кандидата, не председателя на партията, обясни той.

Стискахме зъби през цялото време, подчерта Първанов. Той е на мнение, че с поведението си столетницата подарила победата на ГЕРБ. В това той съзря дългосрочен план за запазване на статуквото.

Надявах се, че чудото ще стане и левицата ще бъде възродена, коментира още Георги Първанов.

Като груба лъжа той определи твърдението на Корнелия Нинова от тази сутрин, че той преговарял зад гърба й с ГЕРБ. По думите му оттеглянето на Нинова било неинтелигентно обосновано.

Корнелия Нинова нямало да спаси поста си в левицата, смята Георги Първанов. Не вярвам да бъде успокоена вътрешната опозиция, прогнозира той.

Не остана мина, която госпожа Нинова да не настъпи, коментира лидерът на АБВ, продължавайки иронизирането с въпроса - Защо така се случва, че нейната брадва никога не удря на едно и също място?

Винаги съм имал коректни отношения с генерал Радев, подчерта още Първанов. Тъй като усещал,че във въздуха витае някаква промяна, вчера се чул с кандидата. Според Радев всичко било наред. Дори си уговорили среща в тристранен формат и то днес.

След като като гръм, както той се изрази, чул новината, му звъннал. Генералът не вдигал и още не бил върнал обаждането. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати