29 Март 2024 г. Петък

Учим децата на антитероризъм и що е то бежанец

2016-08-23 11:09:59

Учениците в 12 клас ще бъдат обучавани на превенция на тероризма и противодействие на корупцията. В часа на класа те ще се обучават на адекватното поведение при терористична заплаха.

Това стана ясно на представянето на проекта на Държавния образователен стандарт за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование, както и проектите на учебни програми за XI и XII клас, изготвени от МОН.

В Министерството се свърши много работа, отчете просветният министър Меглена Кунева.

В учебната програма по гражданско образование за 12 клас е включено учениците да се научат да разбират принципите на устойчивото развитие и да могат да анализират икономическите процеси в България, ЕС и света.

Също така според стандарта младежите ще трябва да могат да разграничаватразличните типове политически устройства. Целта на обучението е и да се оценява значението на социалните партньори при вземането на властови решения.
Също така учениците трябва да различават и оценяват формите на граждански протест.

Училището възпитава, изтъкна Кунева при представянето на стандарта.

Децата ще трябва да се научат и да оценяват глобалните проблеми на съвременността като тероризъм, ксенофобия, етническо напрежение, радикализация, война и мир.

Понятия, които трябва да се усвоят от децата, както предлага МОН, са глобизация, емиграция и имиграция и бежанци.

Това е стандартът, в който да ти е интересно, заяви от своя страна заместник-министърът Деян Стаматов. В този образователен стандарт няма да има оценки.

В 11 клас според стандартите целта е учениците да съпоставят идеите за свободата, човешките и гражданските права. Също така те ще трябва да анализират върховенството на закона и почтеността при вземането на институционални решения. Те ще трябва да разграничават различните видове малцинствени политики като асимилация, сегрегация, интеграция и да изразяват собствена позиция за тях.

На този етап учениците ще трябва да познават типовете демокрация и да разграничават видовете избирателни системи. Ще трябва да идентифицират ида оценяват негативно влияние на корупционните практики в изборния процес като купуване и продаване на гласове, както и манипулации на изборни документи.

В 9 и 10 клас учениците ще учат военно обучение и защита на родината.Патриотичното образование е през целия период на обучение от 1 до 12 клас. Учениците ще се учат и на пътна безопасност и на оказване на първа помощ.

Запознаването с превенция на корупцията започва от "">Министерство на образованието и науката очаква коментари по тези предложения.

Ще направим най-доброто за българското образование, увери министър Меглена Кунева.

Тези цели няма да влязат в сила от настоящата учебна година.

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати