19 Април 2024 г. Петък

Дете е атентаторът, окървавил сватба в Турция

2016-08-21 22:25:01

Атентаторът самоубиец, който се взриви на сватбено тържество в град Газиантеп в Югоизточна Турция, е дете на възраст между 12 и 14 години. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Хюриет”.

Позовавайки се на полицейски източници, Ердоган заяви също, че атаката най-вероятно е извършена от атентатор на „Ислямска държава”.

Той информира, че жертвите са 51, а ранените 69. В момента пострадалите се лекуват в болници, като 17 от тях са в критично състояние.

The New Arab допълва, че атентаторът е бил момче. Според Ердоган или той е взривил бомбата, или някой друго го е сторил.

 

Припомняме, че терористичният акт бе извършен по време на сватба на улицата.

Реджеп Ердоган допълни, че атаката е извършена в квартал, населен с местни жители от източните провинции Сирт и Ван.

Терористичният акт е извършен в квартал „Бейбахче” в район „Шахибей” на провинция Газиантеп, според информация от офиса на областния управител. След първоначалния оглед на мястото, полицията обяви, че е намерила разкъсана жилетка с експлозиви.

 

По-рано турският президент осъди атаката, като обяви, че най-вероятният извършител е „Ислямска държава”.

Атаката е извършена в същия ден, в който Ердоган проведе среща за сигурността в Истанбул с премиера Бинали Йълдъръм, началника на Генералния щаб Хулуси Акар и няколко други министри.

Уличните сватби са често разпространена практика в Южна Турция, особено през лятото.

Народната демократична партия, която е фокусирана върху кюрдския въпрос, обяви в свое съобщение, че сватбата е била за един от нейните членове, както и сред жертвите има жени и деца.

По информация от българското Министерство на външните работи, цитирана от БНТ, засега няма данни при атентата да са пострадали наши сънародници. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати