29 Март 2024 г. Петък

Малкият Багдад в София – властват иракчани и афганистанци

2016-08-17 17:42:36
Малкият Багдад. Така е известен района около Женския пазар в София. Там иракчани и афганистанци властват – в отрязъка между джамията Баня Баши, Женския пазар и Лъвов мост. Повечето искат да получат статут на бежанци и да останат трайно у нас.

Много от тях обаче нямат документи. Средно около стотина са нелегалните мигранти, които полицията задържа всяка нощ при редовните хайки в района. 

"Сирийците не идват вече тук, прекалено много станаха иракчаните, които те смятат за свои врагове. Има и доста афганистанци, които бягат от талибаните", обяснява 24-годишният Ахмед. Сирийците отиват директно в центровете от отворен тип и чакат да получат бежански статут, за да продължат по пътя си към Западна Европа, където ги чакат техни близки.

По ул. "Симеон" до пазара могат да се видят единствено икономически мигранти от Афганистан и Пакистан и тук-таме някой северноафриканец, пише "Стандарт".

"Върнат ли ме в Афганистан, талибаните ще ме убият", казва Ахмед. Той седи на трегер край тротоара на ул. "Симеон" на метри от Женския пазар. Не иска да мисли кога ще го екстрадират към Джелалабад, където живее фамилията му.

"Тръгнах към Европа, защото талибаните гонят всеки като враг. Нападнаха ме до къщата ни, стреляха в гръб от 3 крачки, баща ми работи като охрана на германци", казва Ахмед и вдига фланелката си, за да покаже изходна рана на един от куршумите. През стомаха му има огромен 20-сантиметров прорез от операцията по ваденето на 3-те куршума от тялото му. Ахмед бил нападнат преди 3 месеца, а фамилията му от 7 братя и и сестри се местела на всеки в нова къща на всеки 2 месеца. "Като ни открият отново къде живеем, ще бягаме отново", казва той.
Ахмед платил 2500 долара, за да го прекарат до Европа.

"Нямам пари, за да тръгна на север. Полицията ни хвана в бус след границата, биха ни, макар че им показаха раните от операцията", разказва той. След това го закарали в Харманли, а оттам в общежитието от открит тип "Военна рампа". След като бил регистриран, сега чака да бъде разгледан статутът му, но е сигурен, че ще му откажат бежански статут и ще бъде върнат в Афганистан.

"Просто късметът ме е изоставил сега, но ще ми трябва, за да избегна връщането си в Афганистан", казва замислено Ахмед. Той работел дори в Китай като техник на мобилни телефони, но там за 1-месечна виза искали по 5000 долара.

Докато той чака късметът да дойде, по уличките около Женския пазар, под следобедния пек се разхождат хора, нарамили раници с багаж. Не е ясно накъде отиват - дали в нов хостел, или пък просто чакат да стане време за нощния трансфер към границата.

"2000 евро струва да те изведат от България на север", казва пакистанецът Рам.

Българската полиция редовно в последните дни тараши хостелите около Женския пазар в търсене на нелегално влезли и пребиваващи в страната мигранти. За 3 акции са открити над 200 души.

Само вечерта в понеделник от 200 проверени души 153 са били без документи и са доведени в полицейските управления за разпити и за предаването им на агенцията по бежанците, съобщават от МВР. Полицаи признават, че вечер при акция хващат по около 100 човека без редовни документи.

Мигрантският натиск обаче продължава да се засилва. Ако преди за ден граничарите хващаха по 40-50 души, то напоследък прибират по над 100 души.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати