Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Окт 22
Начало arrow София arrow Страх у столичани: "Малкият Бейрут" може да избухне!

Страх у столичани: "Малкият Бейрут" може да избухне!

  Print E-mail
2016-08-09 16:16:13
източник: dnes.bg

Агресия, мръсотия, беззаконие и страх носи със себе си струпването на стотици имигранти в района на Лъвов мост в София, жалват се живеещи в квартала, известен днес като "Малкия Бейрут".

Търпението на хората е изчерпано и в прав текст някои от тях заплашват, че ще прибегнат до саморазправа, ако те или техни близки станат жертва на посегателство.
По улиците са предимно млади мъже от Афганистан и Ирак, които се надяват да стигнат до Западна Европа. Повечето разполагат единствено с дрехите на гърба си. Някои живеят в квартири за 15 лева на вечер. За най-бедните обаче нощта е под небето, спят в парковете.

Разказват, че са били бити от полицията и че условията в бежанските центрове са още по-лоши – а и освен това ги забавят по пътя им към по-богатите западни страни.

Собственици на хостели разказаха пред bTV, че има хазяи, които печелят добре от настаняването на нелегални имигранти.

Според началника на Охранителна полиция към СДВР комисар Борислав Муеров повечето от мигрантите в центъра на София имат статут, но и по отношение на тях има по-сериозни мерки.

"Криминогенната обстановка в района не е голяма. Съвсем нормално е струпването на такава група хора да поражда страх у живеещите в района", коментира той. По думите му не са получавани сигнали за агресия срещу жени.

Музикантът и член на Изпълнителния съвет на политическа партия "Глас народен" Петър Петков живее в квартала и вижда нещата по-различно от картината, отразена в официалните сводки на МВР.

"Положението не е никак добро, особено последните 6 месеца става направо нетърпимо. Животът в района, бизнесът в района, спокойствието е блокирано"Когато видят жена с голи рамене, с голи крака, те я нападат". В същото време, даже пред сградата на Паспортна полиция има стоянка на нелегални таксита. Жените ходят на групи, не смеят да минат сами, защото там е пълно с нелегални, които ги закачат. Само преди два дни ми се наложи да помогна на една жена. Друга жена, която е на 65 години и е шивачща всеки път, когато се прибира моли клиент за я изпрати, защото  са я заплашили, че ще й прережат гърлото като е отказала да им шие дрехи без пари", каза той.

"На Лъвов мост положението е изключително нетърпимо и ако стане по-сериозен инцидент с живущите... Ако ще започне гражданска война, ще започне от там. Познавам мъжете от района – ще пострада нечия майка, жена или дъщеря и Динко от Ямбол ще изглежда като първокласник", заяви Петков.

Според него полицията и жандармерията не трябва да допускат събирането на големи групи чужденци.

В същото време, обаче, Лъвов мост е точно в "Златния триъгълник" на три районни управления и, по думите на музиканта, през годините униформените са идвали предимно, за да събират рушвети.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория София
  Новини  Източник: Маркет линксИзследване на "Маркет линкс", поръчано от "Оффнюз" показва, че София изглежда е готова за промяна на управленския модел. Най-значимите ...
  Новини Въздухът в София отново е опасно мръсен, показват сензорите на airtube.info. От общината твърдят, че по-високите стойности на фини прахови частици в атмосферния въздух се дължат на липсата на вятър, ...
  Новини Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван до края на месеца от Столичния общински съвет. С наредбата се забраняват шумните строително-монтажни ...
  Новини "7 милиона лева за един гьол." По този начин столичният общински съветник от РБ и активист Иво Божков коментира ремонта на емблематичния булевард "Княз А. Дондуков".В ...
  Новини Тазгодишните ремонти в София вече събират негативни коментари от столичани. В последните дни излязоха наяве нови скандални детайли от работата в центъра. Повече от три месеца, след като от Столичната ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?