27 Април 2024 г. Събота

За опасност от радикализация на непридружените деца бежанци у нас, алармира Манолова

2016-08-09 13:35:15

От началото на 2016 г. до този момент през центровете за настаняване на бежанци са преминали 2288 деца. Ако темповете се запазят, техният брой до края на годината ще достигне 4000, което е два пъти повече от преминалите през 2015 г.  – 1880.

Това заяви омбудсманът Мая Манолова, която представи резултатите от извършените от нея проверки на местата за настаняване на бежанците и настанените в тях деца мигранти.

Омбудсманът настоя и отправи препоръка незабавно да бъде създадено защитено пространство за децата бежанци, тъй като те са жертва на трафик.

„Това са деца, които са жертва на трафик. Те така или иначе не искат да останат. Аз не открих нито една причина децата да останат тук, затова няма абсолютно никакви условия. Гледа се безучастно на това дали просто няма да се радикализират заради всичко това, което се стоварва на техните глави. Незабавно да бъде създадено защитено пространство. Ще отправя и препоръка и за приемането на координационния механизъм за взаимодействие при работа с деца”, заяви Манолова.

Освен това съществува законово ограничение непридружените деца да не бъдат настанявани в тези центрове за бежанци. И това според омбудсмана сеслучва „на ръба на закона”. По закон малолетните и непълнолетните лица следва да се настаняват в специализирана институция, да им се предостави социална услуга от резидентен тип или да им бъде осигурена приемна грижа, тъй като в центровете няма никакви условия за тяхното настаняване.

Мая Манолова настоя да бъдат отграничавани децата, които са без придружител и децата, които се явяват пред властите с така наречения „значим възрастен”, тоест лице, което се явява негов близък или в общия случай придружител, към който се прикрепя името на детето.

Така на първия етап – условно наречен „пристигане в България” –непридружените деца биват залавяни, пресичайки незаконно зелена граница, заедно с други възрастни чужденци. Тъй като има законова забрана за принудително настаняване на непълнолетни лица, в част от случаите непридружените се вписват формално с част от възрастните, които често са и дори от различни националности. След което непридружените лица биват накарани да подпишат по една молба за закрила, въз основа на която биват настанени в Регистрационно приемателен център. Това, по думите на Манолова, също е на ръба на законовите изисквания.

Тя заяви, че проблемът е именно в липсата на специални условия за малолетни и непълнолетни. Омбудсманът разказа, че децата първоначално се настаняват в отделни стаи, след което преминават в общите спални при възрастните чужденци.

„В единия от центровете разговарях с две 14-годишни момчета от Афганистан. Решени са да стигнат до крайната точка – Норвегия. Там живее братовчед – далечен родственик на едно от децата. Децата казаха, че чакат каналджии. Кой ще плати на тези каналджии – те не знаят, аз не зная. Децата ми споделиха, че са били 10 хлапета, но 8 от тях вече са тръгнали с каналджии към Германия, Австрия”, посочи Манолова и изтъкна, че всички ние ставаме съучастници в това.

„В другия център видях 6-годишно момиченце, за което възрастен мъж твърди, че е негов дядо. Възрастният отказва да участва в интервю. Той не може да бъде заставен да направи това”, коментира Манолова.

Тя бе категорична, че е необходим регистър на всички деца, регистрирани в центровете, както и необходимост да се информират децата относно процедурата по международна закрила, а също и за рисковете, които крие незаконното минаване на граница.

Мая Манолова заяви, че друг проблем в центровете е липсата на социални работници. „Няма профилирани служители, които да се занимават специално с деца”, каза още тя. Омбудсманът бе категорична, че материалните условия във Военна рампа в София, както и в „Овча купел”, са изключително лоши и не позволяват там да бъдат настанявани деца. Манолова бе категорична, че е необходимо обособяването на защитено пространство, в което да се предоставят  условия за образование, здравеопазване, нормална среда за живот на тези деца.

Тя обясни, че за непридружените деца се информират още в първата фаза ДАЗД, дирекция „Социално подпомагане” и съответната община. Мая Манолова определи текста като изключително лош и изцяло неработещ, тъй като се възлагало на кметовете да определят отговорник за непридружените непълнолетни или малолетни чужди граждани.

Манолова заяви, че по време на проверката са се натъкнали на най-различи порочни практики. Така например един районен кмет в София е определил куриерът на общината да отговаря за всички непридружени деца, настанени в приемателния център. Куриерът естествено напуснал работа, разбирайки че не може да се справи с тази отговорност. Конкретният повод за напускането му е наложила се тежка медицинска интервенция на едно от децата. Омбудсманът настоя за законодателни промени в тази насока.

„Всички непридружени деца идват в България незаконно и напускат България незаконно, ползвайки услугите на каналджии”, заключи омбудсманът Мая Манолова.

Конкретен повод за извършената проверка е писмо, изпратено към всички институции в страната от Линда Алани, председател на Съвета на жените бежанки в България.

Стана ясно още, че при проверката омбудсманът Мая Манолова е получила информация за лица, занимаващи се с каналджийство, която ще бъде подадена към ДАНС.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати