20 Април 2024 г. Събота

Не може да се прави реформа на несъществуващо здравеопазване, диагностира проф. Чирков

2016-08-05 12:15:51

Администрацията трябва да положи всички усилия да започнем да изграждаме качествена форма на здравеопазване. 
Това каза проф. Александър Чирков, основател на Университетската болница „Св. Екатерина”, в сутрешния блок на БНТ.

Проф. Чирков бе категоричен, че не може да се прави реформа на нещо, което не съществува като форма в България.

Според него е необходима промяна в манталитета на лекарите, както и създаването на постоянна комисия от най-добрите лекари и професионалисти, която да отговаря за непрекъснатата подготовка на лекарите в страната и медицинските сестри.

„Лошото е, че в България все повече се увеличават структурите, които искат все повече пари от хора, които са болни и самотни”, коментира проф. Чирков. Той припомни думите на Сенека, който казва, че здравето на пациента стои над всичко.

„Това първо трябва да се уреди. Да се изгради една форма”, коментира проф. Чирков.

По думите му, за това не се изискват кой знае какви средства. Той посочи, че е написал такъв концепт за здравна форма в страната, която дава възможност и най-бедният да бъде лекуван както най-богатия.

„Докторът и сестрите трябва да имат много познания”, каза още проф. Чирков. Според него здравната и социалната подготовка за едно по-щастливо общество започва още от 1-ви клас в училище. „Ние подготвяме мисловна култура за здравеопазването и за живота”, каза още той.

По думите му, трябва да има структура, която да може да контролира дали тези лекари се подготвят непрекъснато, дали познанията им са съобразно развитието на медицината.

Според проф. Чирков е необходима и комисия, която да контролира всички клиники, където са направени грешки. Той даде пример с пациент, консултиран наскоро от него във Варна, където му са му сложили три запушени стенда, след което още три стенда. „По този начин му разрушават живота”, коментира проф. Чирков.

Той бе категоричен, че това в Германия е невъзможно, защото подобни лекари биха били съдени и изпратени в затвор.

Според проф. Чирков едва след като имаме формата и администрацията се замисли как трябва да се заплаща този труд, българските лекари, избягали в чужбина, ще се върнат. „Ако успея да направя болницата, точно това ще направя - да се върнат най-добрите ми ученици”, каза още проф. Чирков.

Според него основният проблем в България е липсата на ред – не е създадена структура, която да проверява всеки месец, когато се правят тези грешки тези лекари – това означава, че не са учили.

На въпрос дали са му предлагали да стане министър, проф. Чирков посочи, че това е ставало многократно във времето, но дори и сега да му предложат не би приел, тъй като за да стане министър – трябва да се промени мисловната култура на поне 20% от колегите му лекари.

„Обикалям градовете – създадох доста клиники – обикалям, консултирам пациентите и виждам какво е. Затова трябва да изградим структурите, които да принудят лекарите в началото”, категоричен бе проф. Чирков.

„Нямаме администрация – най-после нашето население трябва да разбере, чекогато идват избори трябва да помисли кого избира и кои са хората, които наистина са доказали, че могат да направят нещо в България въпреки лошото общество – да речем. Такива трябва да се изберат. Тогава, когато идва една партия, която казва аз изграждам структурите в различните министерства според това, което е най-доброто”, коментира още проф. Чирков. Той даде пример с една Германия, където дясната и лява партия управляват заедно, въпреки че са противници.

„Когато си изберем една администрация, сиреч правителство дали комбинирано от много партии, един път завинаги да създаде базата за по-нататъшното разумно развитие на страната ни, ще видите, че ще успеем”, каза още той.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати