29 Март 2024 г. Петък

Брюксел без възражения за руски газ през България и „Белене“?

2016-08-04 17:39:30

Еврокомисията е склонна да се съгласи руски газ да минава през бъдещия газов хъб „Балкан“, който страната ни иска да изгради.
Това става ясно от писмо на Жан-Клод Юнкер до премиера Борисов, в което го уверява, че ЕК „продължава да работи много усърдно“ по концепцията за газов хъб „Балкан”.

Условието за преминаване на руския газ остава същото, както и досега - по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза, пише Юнкер.

Става ясно, че страната ни инициира с помощта на ЕК организирането на кръгла маса по проекта на заинтересовани/инвеститори във Варна на 5-6 септември 2016 г.

Брюксел няма против и България да изгради нов реактор, пише Юнкер, като за целта трябва да уведомим Еврокомисията за такъв инвестиционен проект по силата на чл. 41 на Договора за Евратом.

Председателят на ЕК отбелязва изрично, че на основата на взаимното сътрудничество с Брюксел България е в състояние да осигури, за първи път, алтернативен източник на газ – втечнен природен газ от Гърция, благодарение на споразумението за системна газова връзка между операторите на системите, което бе улеснено от Еврокомисията.

Юнкер уверява, че от началото на мандата настоящата Еврокомисия отдава най-висока важност на насърчаване на модернизацията на и инвестициите в енергетиката в страните от Югоизточна Европа и в частност България.

В заключение става ясно, че Еврокомисията е готова да продължи да подкрепя България и в бъдеще, специално в енергетиката, чрез стимулиране на регионалното сътрудничество, по-нататъшна интеграция и активизиране на инвестиции, от които страната се нуждае, за да модернизира енергийната си система.

Кореспонденцията на Юнкер е в отговор на въпроси, поставени от Борисов в писмо до шефа на ЕК от 7 юли.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати