26 Април 2024 г. Петък

Борисов е уплашен, страх го е от кандидатури като на ген. Радев, убеден Първанов

2016-08-03 09:46:48

Бойко Борисов е уплашен от такъв тип кандидатура като на ген. Радев. Това обяви в студиото на предаването „Здравей, България” по Нова телевизия лидерът на АБВ Георги Първанов. Той прави това заключение на базата на вчерашното изказване на премиера и лидер на ГЕРБ в авиобаза „Граф Игнатиево”.

Борисов е много притеснен. Вчерашното му изказване издава страх, категоричен е Първанов.

Припомняме, че ген. Румен Радев е вероятният кандидат-президент на БСП. Вчера Борисов изрази съжаление, че си е загубил времето с ген. Румен Радев като му е повярвал, че няма политически пристрастия. Той подчерта, че в цялото ляво нямат политик, който да издигнат за президент. Борисов призова партиите да си извадят кандидати, а не да се крият зад интелигенцията или пагона. По думите му БСП нямали нито един подходящ човек за президент, затова се криели зад генерали. 

Георги Първанов сподели, че през 2007 г. е направил Радев генерал и се пошегува, че има стратегическо мислене и явно е знаел, че той е подходящ за президент. Според него на страната в момента не й трябват избори, които да преброят симпатизантите на левицата или десницата, на една или друга партия.

Георги Първанов обясни, че иска да бъде по-сдържан в коментарите на кандидатурата на Радев преди той да е освободен от армията. Все пак го защити, заявявайки, че е има изключителни качества, летец от висша степен, с високо образование, специализации.

Той е генерал на духа, а не просто генерал от службите, заяви Първанов и допълни, че в българската политика има измислени генерали. Лидерът на АБВ посочи, че е имал шанса да работи с много качествени генерали и офицери и би се радвал ако така се стекат събитията, че да работи и с Радев, тъй като е почтен човек. Той бил по-добра обединителна фигура, отколкото който и да е политик.

Запитан за генералското звание на Бойко Борисов, Георги Първанов заяви, че според новата класификация той трябвало да бъде главен комисар.

Първанов е категоричен, че цялото изказване на Борисов вчера показвало, че и на него жегата му влияе (бел. ред. Борисов заяви, че е лято и БСП трябва нещо да говорят). По думите му изказването било неуважително, фриволно. Относно споменатия от Борисов ген. Константин Попов, Първанов предложи и ГЕРБ да излязат на изборите с генерал.

По думите му преди дни Цветан Цветанов и Бойко Борисов са твърдели, че начело на държавата трябва да застане военен, генерал, че трябва да застане силна ръка. „Тезата на Цветанов беше силна фигура. Ето ви силна фигура, обединител”, заяви Георги Първанов.

Той посочи, че АБВ ще влязат със свои кандидати в преговорите за обща лява кандидатура. Относно това дали е обсъждана кандидат-президентска двойка Георги Първанов – Ивайло Калфин, лидерът на АБВ каза, че може да влязат с такова предложение, но впоследствие да направят крачка назад в името на общия успех, не просто за да имат обща кандидатура.

АБВ щели да имат вариант, който не е само на левицата, но и на центъра. Той анонсира, че след няколко часа ще подпишат споразумение и с Гергьовден.

Георги Първанов подчерта, че трябва да се избира между критериите дали един политик е избираем и дали той би бил добър президент. Той много държал кандидатът за президент да има тежката дума при определяне на вицепрезидента, при определяне на шефа на Генщаба, да си прави една истинска кампания. Важно било да се утвърждава като една самостоятелна фигура с характер, с воля, каквато трябва да има един президент.

На въпрос дали се обсъжда кандидат-президентска двойка Бойко Борисов – Ивайло Калфин, Георги Първанов бе категоричен, че това са смешни неща. Според него ГЕРБ отдавна са изпуснали възможността за общи проекти с неговата партия.

Първанов смята, че Бойко Борисов ще бъде кандидат-президентът на ГЕРБ. По мнението му той дори вече си правел кампания.

Аз мога да преценя кое влиза в правомощията на премиера и кое е част от пи-ар кампанията. Вчерашното събитие бе пи-ар събитие – за по-малко от 12 часа свикаха армията, за да може Борисов да мине пред строя, коментира Първанов.

Подкрепата за футболните клубове също била част от пи-ар кампанията. Те носели гласове на изборите.

Георги Първанов заяви, че ако преди 10-20 дни Борисов е обявил кандидатурата си, е можел да срещне неговата кандидатура, както и тази на Корнелия Нинова. Той припомни, че преди месец е казал, че ако става въпрос за лидерски сблъсък е готов да се изправи срещу Борисов. Нинова направила същата заявка. Сега те не се кандидатирали, защото търсели обединителна фигура.

На въпрос дали са възможни извънредни парламентарни избори след президентските, Георги Първанов заяви, че ако ГЕРБ загуби, от това не следва автоматично необходимостта от предсрочни избори. Във всеки случай обаче щяло да се разбере, че има промяна в настроението на избирателите и товаще налага всеки ден необходимостта от предсрочни избори.

Припомняме, че Борисов вече обяви, че ако ГЕРБ загубят президентския вот, той още същата вечер ще подаде оставка.

Междувременно, в профила си във фейсбук ген. Румен Радев се обърна към журналистите с молба, че все още е действащ генерал от Българската армияи може да дава отговори, интервюта и изявления с изричното разрешение на началника на отбраната.

Той споделя, че е получил многобройни обаждания и въпроси, свързани с неговата оставка и отправените към него нападки и представеното състояние на българските ВСС вчера в авиобаза „Граф Игнатиево”. Радев подчертава, че е готов да отговори на всички, след като бъде издаден президентски указ за освобождаването му от военна служба.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати