20 Април 2024 г. Събота

Н. Младенов: Не всички от върнатите са роми

2010-09-19 10:58:49

"Няма основание да се смята, че има нарушение на френското законодателство или европейските директиви по отношение на нашите граждани. Нали ви е ясно, че на никого не му е приятно да живее в гето или да живее с гето до себе си."

Това каза пред Дарик радио министърът на външните работи Николай Младенов относно връщането на нашите граждани от Париж. "Не всички от тях са роми", каза той.

"До вчера са 41, тези дни предстои от 16 души да си дойдат, но не всички от тях се декларират като роми. Това няма значение – те са български граждани", допълни Младенов.

"Франция, както и всичко европейски страни имат директива за свободното движение, която казва, че ако не можеш да докажеш средства, място, където живееш, осигуровки, страната, в която пребиваваш има правото да те върне в страната, от която идваш.

Само за 2010 година 531 са гражданите, които са върнати от различни страни в ЕС на базата на подобен тип правила. През 2009 година те са били малко над 600 души. От Белгия, Франция, Германия, Финландия, Дания са върнати най-много граждани. Става въпрос за спазване на вече съществуващи правила, които ние всички сме се съгласили да спазваме.

Само за 2010 г. от Франция има 107 върнати, през 2009 г. са били 145 български граждани. Това е процес, който тече постоянно", допълни Младенов.

Връщането на хора, когато те не спазват правилата е практика, която не е от вчера. Защото има и страх, разбира се, че в някои случаи просто определени хора ползват дупки в законодателството на определена страна, за да злоупотребят с нейната социална система", заяви Младенов.

По отношение на българските граждани, които са върнати сега от Франция, нямаме основание да смятаме, че те са експулсирани, без да са разгледани техните индивидуални ситуации. Всеки случай е разгледан индивидуално", категоричен бе Младенов.

"Ако български граждани се самонастанят някъде в България си има българско законодателство, когато отидат в друга страна членка, те стават вече обект на правата на европейското законодателство", уточни Младенов.

"Блокът в Ямбол – 20 години този блок седи там, разпада се, няма ток, няма вода и никой нищо не е правил. Имаш хора, които живеят в кошмарни условия и 20 години нищо не правиш по този въпрос", каза още Младенов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати