20 Април 2024 г. Събота

"Независимая газета" за острието на политиката на водещите световни държави

2016-08-01 14:11:57
Вашингтон ще санкционира организаторите на хакерската атака срещу Хилари Клинтън, пише "Независимая газета" под заглавие "САЩ и Русия започнаха трета световна война в интернет".

Американските власти разследват мащабните кибератаки срещу Демократическата партия в САЩ, припомня вестникът и цитира служители, които не изключват въвеждане на санкции срещу престъпниците. От предизборния екип на кандидатката на Демократическата партия за президент на САЩ побързаха да хвърлят вината върху Москва. Русия обаче също попадна под удара на кибершпиони и Държавната дума съзря в нападението ръката на САЩ, припомня изданието.

Според високопоставени източници на "Ню Йорк таймс" от президентската администрация в САЩ американският списък с ответни действия може да бъде много голям - от хакерски контраатаки срещу системите на руската Федерална служба за сигурност и Главното разузнавателно управление до санкции срещу лица, замесени в разбиването на компютрите на Демократическата партия.

Бивши агенти на тайните служби на САЩ заявиха пред Ей Би Си нюз, че американската Агенция за национална сигурност вече разследва в тази връзка две хакерски групи, свързани с руското правителство. 

Всекидневникът допуска, че американците вече са отвърнали на Русия заради нападението срещу демократите - в събота Федералната служба за сигурност информира, че шпионски вирус е заразил компютърните мрежи на 20 "обекта от критично важната инфраструктура" на Русия.

Дмитрий Горовцев от комисията по сигурността в Държавната дума предполага, че режисьор на тази атака са САЩ. "Това е изгодно на първо място за американците. За компании като "Майкрософт" и "Оракъл". Всичко и навсякъде е вече препълнено с техен софтуер, да не говорим за хардуера, и те естествено са заплаха за нашата информационна сигурност, и не само" за нея, твърди руският парламентарист.

"Третата световна война вече започна и се води в електронната сфера, където може да се спечели победа чрез медиите. Това е най-актуалното оръжие, острието на политиката на водещите световни държави", подчертава пред "Независимая газета" аналитикът Сергей Левчук.

В момента липсват международноправни стандарти, регламентиращи киберпространството, и е твърде проблематично дали може да се търси отговорност от хакерите, участващи в подобни атаки. Киберпрестъпниците може да бъдат съдени само въз основа на национални правни актове, допълва руският юрист. 
 

/БТА/
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати